IMG_8343

Samler et stjernelag i Haugesund

Det blir fest når Jan Kjærstad, Helga Flatland, Carl Frode Tiller, Maja Lunde og Lars Petter Sveen samles i den litterære salongen neste uke.
 HAUGESUND:  Siri Kvamme har klart å samle dem alle. Kjærstad, Flatland, Tiller, Lunde og Sveen, som alle skriver finstemte fortellinger som tar pulsen på samtiden.

– Dette er et virkelig stjernelag av forfattere, som alle har solide forfatterskap og har fått strålende kritikker for sine siste bøker. Jeg har tro på at dette blir en minneverdig kveld med mange, gode samtaler.

Litterær Salong har vist seg å være et populært konsept. Billettsalget tyder på at det blir fullt hus på årets siste salong.

– Det er veldig kjekt at det er like populært nå, som da vi startet opp. Billettsalget har gått strålende. Så det er tydelig at folk kjenner sin besøkelsestid. Det er dette som har vært målet hele tiden, å skape engasjement rundt forfatterne, og holde samtalen om litteraturen levende, sier en engasjert Kvamme. 

Aktuelle tema

Årets forfattere har skrevet romaner som rommer mye av problematikken vi støter på i dagens samfunn, både når det gjelder familierelasjoner, terrortrusselen, flyktningestrømmen og miljøkrisen.

Jan Kjærstad er i år aktuell med «Berge», en roman som skriver seg opp mot terrorhandlingen 11. Juli, men med en helt egen vri. Lars Petter Sveen har skrevet en gripende fortelling om barnesoldater på flukt fra Somalia i «Fem stjerner». I «En moderne familie» undersøker Helga Flatland hva en familie er når den går i oppløsning. Et eldre ektepar skal gå fra hverandre, og de voksne barna deres sliter med å takle det på en god måte. Med «Begynnelser» tar Carl Frode Tiller tak i klimakrisen sett gjennom en manns livshistorie, fortalt baklengs. Et vellykket og originalt grep som gjør at spenningen ligger i hvorfor noe skjer, ikke hva som skjer. Maja Lunde følger opp braksuksessen «Bienes historie» med romanen Blå, som tar for seg klimatiske utfordringer knyttet til havet.

– Jeg har et veldig godt samarbeid med Lydbokforlaget. Og har hørt alle romanene på mobilen mens jeg har laget mat, vasket huset, gått tur eller sittet i sofaen. Nå er mange av bøkene tilgjengelig som lydbok samtidig med papir- og ebokutgivelsene. Det har lettet mitt arbeid. 

Forfatterne kommer til Litterær Festaften på Haugesund Folkebibliotek torsdag 2. november.