Nå er det igjen trygt å drikke vann fra springen på Bømlo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Nå er det igjen trygt å drikke vann fra springen på Bømlo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Håper på smittesvar i løpet av dagen

Det er fremdeles kokepåbud på Bømlo etter at det ble oppdaget e-coli-smitte i drikkevannet. Daglig leder i Bømlo Vassverk, Audun Halleraker, håper på flere svar i løpet av dagen.

BØMLO: Alle husstander, med unntak av Langevåg og Espevær, fikk i torsdag beskjed om å koke alt vann som drikkes eller brukes til matlaging på grunn av funn av e-coli smitte i drikkevannet. Mannskaper fra Bømlo Vassverk har jobbet på spreng for å finne smittekilden

– Vi har to lag ute for å feilsøke. Vi har noen teorier hvordan dette kan ha skjedd, men foreløpig vet vi ikke hva som er årsaken til smitten, sier Halleraker som ikke vil ut med hvilke teorier de jobber etter.

Smitten ble oppdaget da det ble tatt prøver av drikkevannet den 1. august. I to av prøvene ble det funnet e-colibakterier og koliforme. I går kveld ble det tatt nye prøver. Halleraker håper på svar i løpet av ettermiddagen.

– Svaret kan komme rundt klokken 15 i ettermiddag. Vi ser svært alvorlig på situasjonen og vil iverksette tiltak alt etter hvilke svar vi får på de nye prøve, sier Halleraker.

E-coli er tarmbakterier hos mennesker og varmblodige dyr. De fleste av disse er ufarlige, mens andre kan gi tarminfeksjon hos mennesker. Påvises bakterien i vannet må vannet kokes i over ett minutt for at bakteriene skal drepes. Halleraker innrømmer at det siste døgnet har vært travelt.

– Vi har fått mange henvendelser fra folk som er bekymret og nervøse av situasjonen. Vi er imidlertid mi tett kontakt med kommunelegen og Bømlo kommune for å løse situasjonen. Vi har foreløpig ikke fått noen indikasjon på at folk har blitt smittet, sier Halleraker.