thumbnail_IMG_5211

Minnes de 44 soldatene som mistet livet rundt Haugesund

Hver 17. mai minnes vi de 44 soldatene fra Canada, Australia, New Zealand og England som mistet livet her under andre verdenskrig. I år var det stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal som holdt minnetalen over de allierte soldatene.

Her kan du lese talen i sin helhet:

Kjære alle sammen, gratulerer så mye med dagen! Tusen takk for tilliten Haugesund og Omland Forsvarsforening har vist meg i dag ved å holde minnetalen ved minnesmerket over allierte soldater her på Vår Frelsers Gravlund. Som relativt ung gjør det et stort inntrykk på meg å stå ved de alliertes graver, som innbygger i Haugesund og nå også som folkevalgt i landets nasjonalforsamling. Det er reist 74 steder som dette rundt omkring i Norge.

Her ligger 44 soldater som mistet livet sitt på ni forskjellige steder i Haugesund-regionen under den andre verdenskrigen.

Heile seks britiske fly ble skutt ned over oss.

De omkomne var fra Canada, Australia, New Zealand, to med ukjent identitet og 28 fra England. De britiske myndighetene reiste dette minnesmerket og den norske stat har påtatt seg ansvaret med drift og vedlikehold. Det er fint og viktig å hedre de falne i dag – det er viktig å ha et sted som synlig minner oss på hva som skjedde.

Det var 307 haugesundere som mistet livet for Norge under krigen.

De fleste var sjøfolk, mens 51 falt i kamphandlinger, 24 var sivile og 10 døde i konsentrasjonsleirer. De døde for oss.

De døde vår frihet.

De døde for andres frihet.

Det setter ting i perspektiv.

– At vi ikke skal ta freden her hjemme for gitt. At vi skal være stolte over den innsats norske kvinner og menn som soldater utfører i utenrikstjenesten i dag.

Demokratiet Norge bidrar til dagens frihet fra undertrykking med våre unge soldater.

Det er vanskelig å forstå hvordan det er å være soldat i en krigssituasjon for resten av samfunnet når vi selv har det så bra og fredelig her hjemme. Det er derfor det er viktig at vi aldri må må ta fred og frihet som en selvfølge og

heller ikke den norske forsvarsevnen. Norsk medlemskap i NATO og norsk deltagelse i internasjonale operasjoner i FN- og NATO er viktig for fredsbevaring.

-vi kan ikke bygge murer for å løse problemer slik President i USA tar til ordet for. Historien har falt sin klare dom over murer mellom mennesker.

Verden trenger å møtes for å finne løsninger. Vi trenger modige mennesker som tør å gå i front, tør å gå i forhandling med ord eller våpen.

For historien har også vist at noen ganger må vi bruke militær makt for å oppnå fred.

Noen ganger skulle vi som et internasjonalt samfunn handlet tidligere. **

Mai er frihetens måned for oss her i Norge. I dag skal vi synge «ja vil elsker» – vi skal være sammen med familie, spise god mat og i hele landet går barn i parade.

Ja viste dere at vi er det eneste landet som har barneparade som markerer hvor glad vi er i landet vårt, i verdiene våre og friheten vår?

Ikke fordi vi skjemmes av Forsvaret – men fordi glade og frie barn er en av det fineste og mest verdifulle resultatet av at modige menn og kvinner har tatt frihetskampen.

Så det viktigst av alt i dag – er ikke glemme.

Vi skal ikke glemme disse som har ofret livet sitt for at vi skal ha vår frihet. For at barn i dag kan feire 17. Mai i et fritt og godt Norge.

Vi skylder dem et evig takk. Vi lyser fred over minne til våre allierte som gav sitt liv i kampen for Norges frihet og en bedre framtid.