Even Hye Tytlandsvik Bakra
Even Hye Tytlandsvik Bakra

Herr og Fru Haugesund

Ekteparet Randi og Arild Flesjå er ikke helt som alle andre. Begge to er nemlig helt fullstendig fotballgale, og følger FKH overalt. De er nærmest Herr og Fru Haugesund.  

SESONGSTART: – Vi har vært sammen siden 1996 og har nok sett nærmere 400 FKH-kamper live sammen, forteller de.

Få, om noen, har opplevd mer glede, mer sorg, mer frustrasjon og mer jubel knyttet til FK Haugesund enn ekteparet Flesjå. Den felles interessen har gjort at det har blitt noen eventyr opp igjennom årenes løp. Det er ikke helt gratis.

– Du må ikke spørre hvor mye penger vi har brukt på dette, men det er vel en grunn til at vi ikke har hytte på fjellet for å si det sånn. Ikke at vi hadde hatt tid til det heller da, smiler de.

– Noe stort er på gang

Forrige sesong endte FKH på fjerdeplass. Optimismen foran kommende sesong er stor.

–  Det så veldig lyst ut til å begynne med. Mange nye spillere kom inn og Eirik Horneland tok over som trener. I treningskampene har vi tidvis slitt, men nå frem mot sesongen mener jeg vi har vist at noe stort er på gang. Jeg ser lyst på det, sier Arild.

Randi trekker spesielt frem to spillere hun har tro på.

– Både Ibrahim og Liban Abdi har vært gode under oppkjøringen. Hvis spillerne klarer å slutte å spille for seg selv og husker på å spille for laget, så kan det bli kjempebra.

Unikt forhold til klubben

Både Randi og Arild har hatt sentrale verv i FKHs supporterklubb Maakeberget. De er veldig fornøyd med hvordan klubben har behandlet sine tilhengere. Supporterne får nemlig reise med spillerflyet til bortekamper.

– Det at vi får lov til å reise sammen med spillerne på borteturer er helt unikt. FKH var nok litt skeptiske til å begynne med i og med at spillere og fans skulle være så tett på hverandre. Vi har vært nødt til å ta noen forhåndsregler i forhold til hvem som takler å reise på den måten, sier Arild.

Randi har vært klubbens supporterkoordinator de siste årene.

– Jeg har vært heldig som har fått lov til å ha en slik oppgave. Jeg har god kontakt både med klubben og med de andre supporterne. Da kan man få til mye. Det handler i bunn og grunn om tillit, sier hun.

Supportere i hardtrening

Den norske toppfotballen slutter som regel å rulle senest i november og starter ikke opp før sent i mars, tidlig i april. Da melder abstinensene seg fort og derfor har ekteparet flere ganger vært med på FKHs sesongoppkjøring på La Manga.

– Det er for lenge å vente på seriestarten. I tillegg er det gøy for oss at spillerne viser at de setter pris på oss. Det skal jo også spilles Europa-cup i år, så vi må legge oss i trening til det også, ler de.

De var forøvrig også med på tur forrige gang FK Haugesund spilte i Europa, både til Bosnia og til Wales.

Refser norsk supporterkultur

De siste årene har norsk fotball mistet mer og mer status. De lokale lagene blir valgt vekk til fordel for utenlandske storklubber. Det mener Arild Flesjå er helt feil.

– TV2 har hauset opp Premier League mye mer enn de noen gang gjorde med norsk fotball. Eliteserien bør være hovedprioritet i Norge, så får det andre bli mer en hobby. Det at folk sitter hjemme og kikker på engelsk fotball fremfor å gå på stadion er skremmende.

Han mener folk bør gi det norske tribunelivet en sjanse.

– Du kan sitte å heie deg hes fremfor TVen, men det gir deg ingenting tilbake. Dersom folk kommer på kamp tror jeg at de vil kjenne på et samhold og at det er kjekt å gå på fotballkamp i Norge også, selv om fasilitetene ikke er like bra overalt, sier han.

Gir seg ikke

Forrige sesong var Herr og Fru Haugesund på tolv borteturer totalt. Utsiktene er gode for at det tallet tangeres i år.

– Hvert år har vi tenkt at vi skal trappe ned og dra på færre bortekamper, men det blir bare med snakket. Vi har allerede meldt oss på de fire første turene, så får vi ta det derfra.

De vil gjerne ha med flere supportere, enten det er hjemme eller borte.

– Hele Haugalandet bør kjenne sin besøkelsestid og komme på kamp. Denne sesongen skal bli veldig spennende, avslutter de.