Kværner på Stord skal oppgradere Njord-plattformen. Foto: Statoil
Kværner på Stord skal oppgradere Njord-plattformen. Foto: Statoil

Signerer kjempekontrakt på Stord

3.000 årsverk, arbeid i flere år og med en kontraktsverdi på rundt fem milliarder kroner. I dag signeres papirene på Stord.

PETROLIUMSVIRKSOMHET: De hadde all grunn til å juble ved Kværner på Stord da plattformen Njord A ble slept inn til Stord i august i fjor.

Se slepet av plattformen her (ekstern lenke)

Nå kan det jubles igjen. Statoil har nå benyttet seg av en opsjon for å oppgradere plattformen ytterligere. Kontrakten sikrer arbeid til flere tusen personer og gi verdifull ringvirkninger i det lokale næringslivet. Klokken 12 i dag signeres kontrakten til verdt fem milliard kroner.

– Dette er en av de viktigste kontraktene i markedet dette året. Vi er stolte av den tilliten Statoil viser oss ved å gi Kværner oppdraget med å oppgradere Njord A for nye tiår med produksjon», sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan.

Den norske olje- og gassindustrien har allerede etter få år med omstilling begynt å demonstrere en betydelig kostnadsreduksjon kombinert med økt produktivitet. Haugan mener tildelingen er et resultat av at oljeselskap og leverandører samarbeider stadig mer om forbedringer.

FULL STANG: Flagget ble heist til topps på Kværner Stord da nyheten om storkontrakten ble offentliggjort. Foto: Knut Netland

– Vi ser at arbeidet med å styrke konkurransekraften for alvor har begynt å gi resultater. Kostnadene er betydelig redusert, noe som har bidratt til å muliggjør investeringsbeslutninger som denne. Det er gledelig ikke bare for lisenspartnerne og Kværner, men for en hel industri som jobber hardt for at næringen skal fortsette å levere verdiskaping, samtidig med et sterkt fokus på helse, miljø og sikkerhet, sier Haugan.

Kontrakten innebærer en full oppgradering av skrog og plattformdekk, et prosjekt som skal sette Njord i stand til å kunne produsere olje og gass i flere tiår fremover.

– Vi lar oss inspirere av at Statoil er tilfreds med arbeidet vi har gjort på Njord så langt. Kontrakten demonstrerer en tillit til vår evne til å gjennomføre og levere komplekse prosjekter på en forutsigbar måte, til avtalt kvalitet og på avtalt tid», sier prosjektdirektør Jarle Henriksrud i en pressemelding.

Oppdraget vil utgjøre rundt 3 000 årsverk, hovedsakelig i Kværner og Aker Solutions, som leverer prosjekteringen. Prosjektet gir et viktig bidrag til å videreutvikle en viktig plattform-ekspertise, ikke minst for Kværners spesialiserte anlegg på Stord og ved Aker Solutions’ kontor i Bergen.

Til stedet under kontraktsigneringen er også olje- og energiminister Terje Søviknes.