Siste:

Perla Eyvarsdottir i Natur og Ungdom.
Perla Eyvarsdottir i Natur og Ungdom.
Ivar

– En krigserklæring mot fiskeriene

En viktig sak på agendaen for Natur og Ungdom Haugalandet har denne helgen vært Rogaland Arbeiderpartis posisjon på oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Søndag vedtok partiet forslaget ungdommene demonstrerte mot.

MILJØVERN: Sammen med Besteforeldrenes klimaaksjon stilte NU-gjengen opp utenfor partiets fylkesårsmøte på lørdag for å be om nei til konsekvensutredning.

Programkomiteens såkalte kompromissforslag er i realiteten en krigserklæring mot fiskeriene og de mest sårbare naturområdene vi har, skrev organisasjonen i en pressemelding lørdag.

Søndag ble vedtaket en realitet.

– Det var som forventet, men vi er likevel skuffet, sier leder av Natur og Ungdom Haugalandet, Perla Eyvarsdottir.

– Vi trøster oss med at tre andre fylker denne uken har stemt nei til forslaget. Vi håper det kan bli et flertall nasjonalt for et varig vern av hele Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Eyvarsdottir.

Les Hege Haukeland Liadals begrunnelse bak vedtaket her: – Et godt kompromiss

Ap sier selv at de her har forsøkt å ivareta hensyn til miljø, oljebransjen og fiskerinæringen, er ikke dette et skritt i riktig retning?

– Hvis det hadde vært påvist olje i de områdene som Ap har lyst til å verne hadde det vært et skritt i riktig retning. Men i og med at det ikke er olje i de områdene, er det åpenbart at det ikke blir oljevirksomhet i de områdene uansett. Vi er skuffet over hvordan de prøver å ordlegge seg, sier Eyvarsdottir.

Hun er kritisk – også til konsekvensutredning som ikke nødvendigvis betyr oljeboring.

– Vi har allerede massevis med informasjon og kunnskap om de områdene. Vi har over 90 forskningsrapporter som alle konkluderer med at det ikke hadde vært noe å tjene på, sier Perla, og legger til:

– Vi har nesten aldri sett at det har vært konsekvensutredning i et område der det ikke senere har blitt åpnet, så det er en begynnelse på en åpningsprosess, sier Eyvarsdottir.