Siste:

SUKSESS VIA NAIV TILNÆRMING: Jostein Magnussen mente at overdreven planlegging suger alt for mye krefter ut av mange virksomheter. Oppskriften hans er: løs problemene når de kommer, ikke la dem overmanne deg i forkant.
SUKSESS VIA NAIV TILNÆRMING: Jostein Magnussen mente at overdreven planlegging suger alt for mye krefter ut av mange virksomheter. Oppskriften hans er: løs problemene når de kommer, ikke la dem overmanne deg i forkant.
Terje Emil Johannessen

– Vær naiv, vær enkel!

Jostein Magnussen driver et digitalt designbyrå i hovedstaden. Netlife Research har i dag 85 ansatte. I formiddag fortalte han Haugalandskonferansen om hvordan og hvorfor ledere i næringslivet skal unngå å gå seg vill i vidløftig og detaljert planlegging.

HAUGALANDSKONFERANSEN 2017: Den utflyttede Brynegutten elsker Haugesund som by, men har også et traumatisk forhold til den. Historien skriver seg tillbake til 1979, da han reiste med faren over Boknafjorden for å se en fotballkamp mellom Haugar og Bryne. Han kom hjem som en slagen gutt etter at Haugar slo Bryne 5-0.

– Derfor blir jeg fortsatt både glad og trist hver gang jeg kommer til denne byen, sa han før han involverte salen i sine opplevelser av å starte et designbyrå uten ei krone i egenkapital og også underveis satte i gang en kommersiell sidevirksomhet med ciderproduksjon uten noen gang å ha vært i nærheten av bransjen.

– Vi er altfor problemfokuserte

Tittelen for foredraget hans var ‹‹Naiv. Super. Hvordan overplanlegging ødelegger for innovasjon og kreativitet››.

– Vær naiv, vær enkel. Hovedproblemet i mange virksomheter i dag, er at planlegging fører til at man tar så mange problemer som mulig på forskudd. Overplanlegging gjør oss altfor problemfokuserte, sa han og mente at mange blir så utbrente gjennom dette arbeidet at de ikke dukker opp til overflaten igjen før neste planleggingsomgang må starte.

Løsningen hans er å takle problemer når de dukker opp.

– Når vet du mest? Før du begynner eller når du har startet, spurte han og mente at han og hans kolleger har lykkes fordi de har hatt en naiv tilnærming.

– Løs et faktisk problem når det kommer, oppfordret han.

Han var også skeptisk til de som starter med en løsning uten å definere problemene. I hans verden er det klokere å begynne i motsatt ende:

‹‹Vi har en problemstilling, men vet ikke hvordan vi skal løse den.››

Hopp i det!

I fortsettelsen anbefalte han forsamlingen om ikke å gjennomføre prosjekter etter ‹‹stafettmetoden››.

– Det blir fort slitsomt for hver veksling. Bruk et tverrfaglig team på hele distansen når et prosjekt skal rigges og gjennomføres. Og ikke minst: Hopp i det!

Joda, Jostein Magnussen fikk virkelig illustrert den naive filosofien sin og høstet solid applaus for sin enkle tenking gjennom et godt illustrert foredrag.