Siste:

OPTIMIST PÅ HAUGALANDETS VEGNE: Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen gikk gjennom en rekke faktorer som peker på bedre tider for næringslivet. Men ingenting blir som før.
OPTIMIST PÅ HAUGALANDETS VEGNE: Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen gikk gjennom en rekke faktorer som peker på bedre tider for næringslivet. Men ingenting blir som før.

– Ingenting blir som før, men det blir bedre

– Jeg tror dette kommer til å gå greit. Vi nordmenn har buffere til å takle nedgangstider med. Alt blir ikke som før, men vi får aldri evig økonomisk krise, sa sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen til Haugalandskonferansen.

HAUGALANDSKONFERANSEN 2017: Han minnet samtidig næringslivet på Haugalandet om at i enhver krise ligger det muligheter.

– Bruk fantasien Men dere må tørre å satse, sa han etter å ha gjennomgått en haug med makroøkonomiske fakta som viser at pilene er på vei oppover igjen etter bråbremsingen i norsk olje- og gassindustri.

Andreassen har siden 1999 vært sjeføkonom i First Securities, som i 2012 ble en del av Swedbank Norge AS. Han er en velkjent skribent, foredragsholder og debattant næringsøkonomi og makroøkonomiske spørsmål rundt aksje- og obligasjonsmarkeder. Velplassert i programmet som første foredragsholder, ga han de 560 i salen tro på at bunnen er passert og at en oppsving er i gang.

– Vi registrerer raskere vekst over hele landet. Det går ikke strålende, men ok, sa han og mente at veksten de kommende årene ikke blir så høy som vi har hatt her i landet de siste femten årene.

Andreassen understreket samtidig at den norske olje- og gassbransjen ikke er friskmeldt. Nedturen har vært smal og går mot slutten. Ledigheten i Rogaland har begynt å falle. Resten av landet har klart seg mye bedre. Bedriftene utenfor olje tjener i dag bedre enn før.

Må ta tak i mulighetene

– Det går i dag mange dyktige folk omkring i gatene her i Haugesund og lurer på hva de skal gjøre på. Næringslivet i regionen må ta tak i mulighetene dette innebærer, sa han og svingte også innom utviklingen i boligprisene i Haugesund. De er blant de laveste om vi sammenligner byene i Sør-Norge, på nivå med Skien.

– Det er en desidert konkurransefordel. Det er billig å bo her, noe som gjør det lettere for bedriftene å rekruttere arbeidskraft, sa han blant annet i et faktabasert, men inspirerende foredrag som mange i salen tydeligvis satt pris på, mange av dem etter en lang, tøff periode.

Harald Magnus Andreassen innrømmet åpent underveis at det ikke var alltid at hans spådommer gikk i oppfyllelse, men akkurat nå er det så mange indikatorer som peker i samme retning at han fant grunn til å dele den nøkterne optimismen sin også med nærings- og samfunnslivet på Haugalandet.

TAKK FOR FOREDRAGET! Konferansier Karen Hesseberg takket Andreassen for hans nøkterne optimisme.