ambulanse-802x_426644m

Blålys og sirener er hot blant skolesøkere

Kampen om skoleplassene blir ekstra tøff i Sauda.

UTDANNING: Søkertallene til de videregående skolene i Rogaland er klare. Tendensen viser at mange ungdommer ser for seg en yrkeskarriere innenfor helse- og oppvekstfag.

Over 1.000 ungdommer her i fylket har dette som sitt førstevalg og dermed fortsetter trenden fra i fjor da studieretningen økte med 37 prosent.

Blålys og sirener i Sauda

Blant skolene som opplever størst søkning i forhold til studietilbudet er Sauda videregående skole sitt ambulansefag. Her var det hele 78 søkere til 15 skoleplasser.

Færre elektrikere

Mens mange ungdommer ønsker seg inn i helsesektoren opplever fylkeskommunen en stor nedgang i antall søkere til elektrofag. Søkingen til elektrofag går mest ned sammenlignet med fjoråret, og er nå tilbake på samme nivå som i 2011. Teknikk og industriell produksjon har nesten 50 prosent færre søkere i år enn for fire år siden, men er fortsatt det mest søkte yrkesfaglige utdanningsprogrammet etter helse- og oppvekstfag, opplyser opplæringsavdelingen i Rogaland Fylkeskommune.

Mange søker læreplass

Til tross for tøffe tider i arbeidsmarkedet er det mange ungdommer i Rogaland som har søkt om læreplass. Oversikten viser at 2.183 søkere har læreplass som sitt første ønske, mot 2193 i fjor.

– Det er et stort framtidig behov for faglært arbeidskraft, og Rogaland er fortsatt landets største fylke målt i antall lærlinger. Det er likevel et stort potensiale når det gjelder lærebedrifter, da bare ca. 10-15 prosent av alle bedrifter har lærlinger, melder opplæringsavdelingen.

Dette er fagene med flest søkere til læreplass:

Elektriker: 203
Helsearbeiderfaget: 197
Tømrer: 133
Industrimekaniker: 131
Barne- og ungdomsarbeider: 124
Bilfaget (lette/tunge kjøretøy): 114
Automatiseringsfaget: 75
Salgsfaget: 63
Kjemiprosessfaget: 58
IKT-servicefag: 57
CNC-fag: 55
Yrkessjåførfaget: 49
Kontor og administrasjon: 45
Sveisefaget: 40
Kokkfaget: 38
Matros: 37
Rørleggerfaget: 37
Energimontørfaget: 33