Leder i Helse- og omsorgsstyret i Haugesund, Tom Landås (KrF).
Leder i Helse- og omsorgsstyret i Haugesund, Tom Landås (KrF).

«Jacobsen har vondt i lilletåa»

«Om Roar Eskild Jacobsen mener at alle former for kulturliv i byen vår må ha alkohol på menyen, så lurer jeg på om kulturlivet vårt er bra nok», skriver leder i Helse- og omsorgsstyret i Haugesund (KrF) i dette innlegget.

LESERINNLEGG: I kronikken «Frekvens» i lørdagens Haugesunds Avis leser vi at kulturleder Roar Eskild Jacobsen har fått litt vondt i lilletåa fordi jeg mener at vi ikke skal skjenke alkohol på våre åpne kulturarenaer som kino, bibliotek og Billedgalleriet.

Om det ikke er verre enn «lite grann vondt» tenker jeg at mitt engasjement kan fortsette. Det jeg tar til orde for er det samme som et samlet bystyre gjør. Vi skal drive et holdningsskapende arbeid og tilby innbyggerne alkoholfrie arenaer.

Så er det muligens jeg i denne sammenheng som drar det litt lenger med forsøket på å stoppe alminnelig skjenking på nevnte arenaer. De andre stoppet med å få til det samme på våre idrettsarenaer. På samme måte som vi ikke har angrepet idretten ved å sette grenser for skjenking er det naturligvis ikke et angrep på kulturbyen Haugesund å ha noen skjenkefrie arenaer.

Om ikke Roar Eskild Jacobsen har funnet ut at det kan bli mye moro uten alkohol, så er det på tide at han løser litt på snippen! Om du har fulgt litt med på hvilke holdinger og tanker jeg har om byens skjenkearenaer, vil du få det litt mer vanskelig med å raljere over en KrF-politiker som forsøker å stoppe hele moroa.

Gjennom pragmatiske og moderne løsninger og vedtak, samt hard jobbing i Trygt Uteliv, er jeg en del av en spennende prosess i byen vår som handler om frihet under ansvar. Samtidig blir det da viktig for meg å holde andre arenaer enn byens serveringssteder alkoholfrie.

Det er ikke jeg som har sagt vi må gjemme bort tralla med alkohol på biblioteket og at vi må snike oss ut bakveien fra Edda 3. De som søkte om løyve bruker dette som argument og sier med det at det ikke er heldig å blande alkoholservering sammen med unge, voksne og eldre som ikke er en del av selskapet. Jeg ser også at det kan se litt rart ut med den tralla på bakrommet. Derfor mener jeg at alkoholservering her ikke skulle finne sted i det hele tatt.

Hvorfor?

For å få et bedre kulturliv.

Om Roar Eskild Jacobsen mener at alle former for kulturliv i byen vår må ha alkohol på menyen, så lurer jeg på om kulturlivet vårt er bra nok?

Jeg har faktisk forstått det slik at også artister forlanger at det skal være skjenking for å få opp stemningen. En slags musikalsk doping, må vel det bety. For at både artist og publikum skal kunne yte bedre. Dette konseptet tenker jeg passer best på byens utesteder som har rikelig med åpningstider og er mange.

På kinoen, biblioteket og Billedgalleriet tror jeg derimot det skal fremføres kultur som egner seg best, og som fungerer aldeles utmerket, uten alkohol. Samtidig kunne vi også brukt disse stedene i solidaritet med alle de som synes det er vanskelig å være et sted det lukter alkohol og hvor noen er engstelig for tante Gerd som egentlig ikke bør smake noe som helst før det går over styr.

Pappvinelskende, middelaldrende tante Gerd har nemlig stadig større problemer med å takle alkohol i hverdagen. Da tante Gerd var litt yngre, og ungene bodde hjemme, var barna engstelige hver gang hun kom hjem fra byen. Var det i gang nå igjen, tenkte de…

En by, et rikt kulturliv og et fellesskap, bør kunne ta hensyn til noen, noen steder…

Det er ofte mye verd og skaper mye bra holdning. Roar Eskild Jacobsen vil nok ha bort disse «holdningene som Landås representerer». Jeg tror de trengs. Du og jeg, Roar, klarer oss sikkert veldig bra. Om jeg tenker på «de andre» er ikke det et angrep på kulturbyen Haugesund. Og, kulturbyen Haugesund er ikke bare din, den er vår!

God bedring med lilletåa di!