arkivfoto
arkivfoto

Mange av oss er nær ved å sette huset i brann

De fleste av oss opplever det. Vi glemmer gryta på komfyren, og kommer ut i det den er i ferd med å bli tom. Men noen ganger går det skikkelig galt.

BRANNVERN: Fersk statistikk fra DSB viser at det var 82 utrykninger til komfyrbranner i Rogaland i 2016.  Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3 138 branner i private hjem i Norge, hele 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Øystein Fonnes, leder forebyggende seksjon i Haugesund brannvesen, i en pressemelding.

Her på Haugalandet rykket brannvesenet i fjor ut til 13 komfyrbranner i Haugesund, ni på Karmøy og en i Tysvær.

Krav om komfyrvakt

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger, og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren, sier Fonnes.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Fonnes.