Siste:

Kent Olsen

Skylder på lang tid og høye priser

Helse- og omsorgsminister Bent Høie forsvarer manglende tilbud til immunterapi med at industrien tar for lang tid og presser prisene opp.

POLITIKK: Det var under et felles møte i Haugesund tirsdag mellom lokallagene til FrP og Høyre at statsrådene Bent Høie og Solveig Horne møtte opp.

Selv om Norge tar i bruk immunterapi for kreftrammede, er det bare noen få typer som er godkjent her i landet, som gjør at blant annet Jens Egil Vikanes må søke seg utenlands.

Høie kjenner ikke til saken selv, men sier at så lenge en behandling er anerkjent for kreft, så vil ofte behandlingen være tilgjengelig i Norge.

– Norge har et system for dette som gjør at tilbudet blir tilgjengelig for alle. Da er det mer rettferdig å ha et system som innebærer at vi ikke aksepterer at industrien tar for høye priser, sier Høie.

Høie mener at forhandlingene med industrien tar noen ganger for lang tid, noe kreftpasienter ikke har tid til å vente på.

– I den perioden vi forhandler med industrien, så kan det være pasienter som velger å ikke vente på det, og ønsker å betale det selv. Det er et dilemma som vi står i. Det kan ikke innebære at industrien får lov til å diktere priser som er altfor høye. Det vil gå ut over muligheten til å hjelpe flere pasienter, sier Høie.

– Det må være en sammenheng mellom prisen som de krever og de resultatene som behandlingen gir, fortsetter Høie.

80.000 færre som står i kø

I løpet av møtet presenterte Høie flere planer om hva regjeringen ønsker å oppnå fremover, samt resultatene de har oppnådd så langt.

Ventetiden på sykehus har gått ned til 56 dager i gjennomsnitt på nasjonalt nivå, og det er 80.000 færre som står i kø nå enn før Høyre, FrP, KrF og Venstre tok over regjeringsmakten.

– Det er viktig, for det er fortsatt pasienter som opplever urimelig ventetid. Selv om vi har oppnådd gode resultater på dette området så er det fortsatt behov for å forbedre ventetiden ytterligere, forteller Høie.

– Har dette gått ut over kvaliteten på tilbudet?

– Jeg mener det har gitt bedre kvalitet. Sykehusene jobber godt for å organisere pasientbehandlingen bedre og underveis i behandlingen. Vi har selvfølgelig bevilget mer penger til sykehusene, men det er ikke bare penger som må til, det er måten en organiserer arbeidet på, sier Høie.

Fremover ønsker Høie og resten av regjeringen å jobbe med å styrke tilbudet til rus og psykisk helse, samt eldreomsorgen.

– Det blir bare flere eldre, og jeg mener at våre løsninger på dette området er de beste, avslutter Høie.