Siste:

Bellona-grunnlegger Frederic Hauge.
Bellona-grunnlegger Frederic Hauge.
Foto: Bellona.no

– Viktig at vi ser behovet for havbruk

Samtidig legger ikke Bellona-grunnlegger Frederic Hauge skjul på at oppdrettsnæringen har betydelige problemer. Torsdag holder han innlegg under Havbrukskonferansen på Stord.

MILJØ: Da vi snakker med ham på telefon, er ikke Bellona-guru Frederic Hauge helt i mål med dagens innlegg for havbrukskonferansen aqKva? 2017. Men tittelen er klar: «Et hav av muligheter», og Hauge vet godt hva han skal snakke om.

– Den betydningen havet har for å produsere biomasse. Det er viktig at vi ser behovet for å produsere mat i havet, sier Hauge.

Bellona, selskapet hvor han nå er faglig leder, gikk i 2013 selv inn i havbruk sammen med oppdrettsgiganten Lerøy. Sammen stiftet de selskapet Ocean Forest, hvis tanke er å utvikle integrerte havbruk i stor skala.

Dagens konferanse på Stord Hotell samler hundrevis av representanter fra havbruksnæringen, en næring som tillegges skyld for store utslipp, samt regnes som en trussel mot villaks-bestanden.

Hauge legger heller ikke skjul på at næringen har utfordringer.

– Den har betydelige problemer, noe blant annet lakselus-problematikken i Midt-Norge viser. Samtidig opplever vi at mange av aktørene ønsker endring. Eksempler er utvikling av lukkede anlegg og slambehandling. Men det er klart det finnes sorte får, sier han.

Andre innlegg under dagens konferanse holder blant andre statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet og forskningsdirektør Geir Lasse Taranger fra Havforskningsinstituttet.

Dette i tillegg til en rekke representanter fra næringen.