KVINNEKUPPET 5

De skamløse kvinnene hylles på scenen

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen dedikerer teaterforestillingen «Kvinnekuppet» til de skamløse jentene Nancy Herz og Faten Mahdi Al-Hussaini.

TEATER:  «Kvinnekuppet» av Birgit Amalie Nilssen lever videre. Forestillingen som ble satt opp av Haugesund Teater i 2014, hadde torsdag premiere i Buen kulturhus i Mandal – og nå skal Kilden Teater sende den på turné Sørlandet rundt.

– Det er en litt annen forestilling denne gangen. Sist snakket den om oldeforeldrene sine, denne gangen er den mer en historie om kvinnekamp, forteller teatersjef Birgit Amalie Nilssen.

Forestillingen blir som en tidsreise gjennom kvinnekampens historie. På scenen følger vi nåværende Utsira-ordfører Marte Eide Klovning som leter etter sin egen historie

– Vi trodde jo dette dreide seg om en stolt kvinnehistorie, men så er det jo ikke det. Det handlet om menn som tok hevn på den grusomste måten de kunne tenke seg, nemlig at kvinnene ikke skulle kunne gjøre jobben like bra som menn.

– Noen ganger koster det for mye

12 år etter at stemmerett for kvinner ble innført, stakk kvinnene på Utsira av med 11 av 12 plasser i kommunestyret. En seier for kvinnebevegelsen i Norge, men en stor skamplett i Utsiras historie.

– Damene på Utsira styrte i tre år så måtte de gi opp.  Men jeg tenker at om de bare klarte å ta et skritt før de måtte de gi seg, så er det andre som har tatt over. Noen ganger koster det for mye. Slik er det også i dag, slik er kanskje kvinnekampen, sier Birgit Amalie Nilssen.

– Det var skam å ha ei mor som ordfører

Historiene om hva som egentlig skjedde den gangen i 1925 er mange og sprikende. Det eneste de har til felles, er at de helst ikke skal fortelles.

– Det var skam å ha ei mor som var ordfører, og dette minner meg om de skamløse jentene. De gjorde alle noe som Norge var stolt av, men familiene deres så på det som en skam.

Utsira-ordfører Marte Eide Klovning står på scenen med skuespillerne Linn Løvvik og Elin Gunnarsdotter Sandvik. De spiller Norges aller første skamløse kvinner. Denne gangen har derfor teatersjefen dedikert forestillingen til vår tids skamløse jenter, Faten Mahdi Al-Hussaini og Nancy Herz.

– Faten og Nancy er de modigste menneskene jeg vet om! Takk for at dere fører kvinnekampen videre for en ny generasjon. Prisen dere betaler er skyhøy, og denne forestillingen er dedikert til dere, sier Birgit Amalie Nilssen.