skjermbilde-2016-11-09-kl-21-50-00

Tidlig ute for å sikre julemiddagen din

Savner du lukten av pinnekjøtt? Hos Toma på Raglamyr har de hatt den hengende i neseborene siden september.

HORISONT: I januar så Toma på Raglamyr seg nødt til å gli slipp på 15 årsverk som følge av innsparinger i offshore-næringen. Siden har de utviklet en strategi hvor varesortimentet skal reduseres, og en får for eksempel ikke Toma-pølser i butikken lenger. Et satsingsområdet er imidlertid pinnekjøtt, og i tiden fram mot jul går produksjonen for fullt.

– Kjøttet blir håndsaltet, hengt opp ti ltørkning i fire fem uker, sier kvalitetsleder Sigurd Mølstre i Toma Mat AS.

Om du trodde matproduksjonen av denne typen nå har blitt helautomatisert, må du tro om igjen. Det ligger iherdig arbeid fra de ansatte bak hvert eneste av de 25 tusen pakkene med pinnekjøtt som produseres årlig.

– Det er veldig mye håndarbeid med pinnekjøtt – alt i fra salting, saging og pakking, forteller kvalitetslederen.

Det fine høstværet har gitt god kvalitet på kjøttet

Samtalen som år etter går igjen rundt middagsbordet på julaften, dreier seg ofte om kvalitet på pinnekjøttet. I så måte er ikke det vekslende vestlandsværet uten betydning.

– I år har det vært veldig god kvalitet på kjøttet, fordi vi har hatt gode forhold til tørking. Vi har hatt fine, stabile temperaturer ute. Kvaliteten på sauen har også vært veldig bra i år, sier Mølstre.

Se hele Horisont i videovinduet over