BIL: – Det er lurt å gjøre bilen skikkelig ren før vinteren, og koste på seg en boning av bilen, for da setter ikke veisaltet seg så godt fast. Det beskytter lakken utrolig godt, forteller senterleder ved NAF Haugesund, Torbjørn Torgersen.
Vinteren 2014/2015 slo Vegvesenet rekorden fra 2011 med over 238.000 tonn med salt på Norges veier, og saltet tærer mye på bilen.
– Gjennom vinteren så er det fornuftig å vaske bilen ofte for å få vekk så mye saltstøv som mulig. Spyl godt mellom felgene og spyle på bremseskivene, for det blir ganske mye rust av alt det salte, forteller Torgersen.
Farlig rust
NAF-senteret i Haugesund utfører over 3000 EU-kontroller i året, og rust på bremseskiver og bremserør er noe de anser som et stort problem.
– Om det er mye rust på bremserøret så kan det ryke av og få lekkasje, og da mister du bremsene. Vi ser ganske mye av det, sier Torgersen.
– Et annet stort problem med rust er at bremseskivene ruster. Hvis det er for mye rust, så må de skiftes, rett og slett, sier Torgersen videre.
(Saken fortsetter under bildet)

RENS: Torgersen anbefaler å vaske bilen ofte i løpet av vinteren.
Olje og batteri
Kalde netter kan gjøre utslag på batteriet, og Torgersen anbefaler å ta en batteritest før vinteren. Batteriet kan funke fint om sommeren, men kan slite om vinteren.
– Det er voldsomt mange batteriproblemer som melder seg med en gang det blir minus fem og kaldere. Da reduseres batterikapasiteten vesentlig, og om batteriet allerede ikke er bra, ja da får du problemer, forklarer Torgersen, og fortsetter:
– Har du det kombinert med gammel, tykk olje, så er det en dårlig kombinasjon. Da får du problemer med å starte motoren.
Dører og vinterdekk
Torkelsen presiserer at det er viktig å behandle dørpakninger om du ikke ønsker at bildørene fryser til.
– Smør dørlåser og slikt, slik vil du da unngå kondens i dørlåsen og at det fryser til om vinteren. Det er også lurt å ha låseolje i dørlåsene, sier Torgersen.
– Noen biler tåler ikke silikonbehandling, så det er verdt å sjekke opp, men de fleste gjør det, sier Torkelsen.
Om en ønsker et bra veigrep er det lurt å vaske vinterdekkene ofte med enten dekkvask eller skikkelig godt Zalo-vann, forteller Torgersen.
– Da får du et bedre veigrep. Når du kjører på mye av disse saltede veiene med laken som er på veibanen, så legger det seg et belegg på dekkene, som gjør at du mister en del av det gode veigrepet på snøføret og glatten, sier Torgersen.
(Saken fortsetter under bildet)

TESTER: NAF har over 3000 EU-kontroller i året, og ser mye rust.
Anbefaler tectylbehandling
Det finnes flere måter å beskytte bilen på i løpet av vinteren, og tectylbehandling er en av dem som Torgersen anbefaler.
– Vi anbefaler tectylbehandling i aller høyeste grad, sier Torgersen.
– Det er en del forhandlere som behandler bilene når de kommer til Norge, og evt. Til Haugesund. Det er likevel noen som anbefaler å kjøre på den rustbehandlingen som fabrikken har gjort, forklarer Torgersen, og fortsetter:
– Det vi ser ofte er at de bilene som ikke er blitt behandlet begynner ofte allerede etter et år å få rust under bilen.
– Flere bilmerker rustbehandler bilene sine her i byen før de blir levert ut som nye. Japansk eller tysk bil er ikke i utgangspunktet produsert for så mye salt som vi bruker her i Norge, så derfor er det fornuftig.
Et siste tips
Torgersen har et siste tips til de som har tenkt å kjøre på fjellet for å stå på ski eller snowboard.
– Ta med ekstranøkkel, sier Torgersen bestemt.
– I vinterferien og påskeferien er det alltid en masse utrykninger for folk som har mistet nøkkelen i skiløypa og slikt. Det er håpløst å starte en bil i dag uten å ha originalnøkkel, sier Torgersen.