Sandra Nordvik med ny frisyre. Hun valgte å donere vekk håret sitt til Luggen Apollo Senter. Her sammen med sin faste frisør Pia Dahl.
Sandra Nordvik med ny frisyre. Hun valgte å donere vekk håret sitt til Luggen Apollo Senter. Her sammen med sin faste frisør Pia Dahl.

Sandra og Hedda lot lokkene falle

Hedda Steensnæs (9) og Sandra Nordvik (15) har begge latt lokkene sine falle for en god sak. De har nemlig valgt å donere vekk håret til noen som trenger det.

KOPERVIK/TORVASTAD: Da bestemoren til Hedda Steensnæs fikk kreft og mistet alt håret, syntes hun dette var veldig trist. Men farmor sa at det gjorde ingenting å miste håret, for hun fikk enda finere hår da hun fikk parykk. Helt siden farmor sa dette har Hedda vært fast bestemt på å samle til langt hår.

– Da jeg var fem år, begynte jeg å tenke på farmor som hadde kreft. Jeg husker at hun ble så glad for parykken hun fikk, sier Hedda Steensnæs.

Hedda fikk med seg at det var mangel på hårdonorer og begynte å spare til langt hår. Forrige uke var håret endelig langt nok til å ta steget å klippe det av. Det var en stolt niåring som så seg i speilet etterpå.

– Jeg er veldig fornøyd med det jeg har gjort. Jeg angrer ikke! Det gjør meg glad når jeg kan gjøre andre glade. Jeg tror farmor hadde vært veldig stolt av meg. 

4

Hedda Steensnæs fra Kopervik i frisørsalongen like før håret ble klippet.

 

Tenkte litt lenger

Sandra Nordvik hadde allerede planer om å få seg en ny look og lot nylig sine 60 centimeter lange lokker falle. Hun hadde derimot ikke et ønske om at håret skulle kastes og tenkte litt lenger enn de fleste. 

– Jeg skulle jo ikke bruke håret til noe, og jeg vet at det er mange som trenger det.  

Jeg begynte å søke litt rundt på nettet, fant Luggen Apollo Senter og valgte å donere håret til dem, forteller Sandra Nordvik og legger til:

– Jeg oppfordrer virkelig flere til å donere håret sitt, i alle fall dersom de allerede har planer om å klippe en del av håret sitt.


Kjempetøft

Nordvik er fast kunde hos Pias frisør på Torvastad. Det var eier av frisørsalongen, Pia Dahl, som klippet håret hennes. 

– Jeg synes det var kjempetøft av Sandra å gjøre dette. Det er skikkelig tøft av henne å tenke lenger enn bare å få en kul frisyre. Det var kjekt å få lov til å være med på dette sammen med henne, sier hun.

Dahl har jobbet som frisør i snart 15 år, men det er første gangen hun har klippet en kunde som har valgt å donere bort håret sitt.

– Jeg synes at frisører kan være mer bevisste på å kanskje spørre kunder som skal klippe seg kort, om de har lyst til å donere bort håret sitt. Jeg kjenner i alle fall at jeg har blitt mer bevisst på dette og har fått en liten tankevekker. Det måtte en reflektert ungdom til, ler hun. 


Hårsykdom og kreft 

21

Sandra Nordvik hadde samlet lenge til denne lengden.

Begge jentene valgte å donere håret til Luggen Apollo Senter som er en landsdekkende kjede (Apollo Hårsenter) av fagutdannede frisører med spesialkompetanse innen hår og hodebunnsproblemer. De hjelper barn og unge voksne som har mistet håret på gunn av kreft og hårsykdommen alopecia. Innehaver av  Luggen Apollo Senter, Elin Skogland, forteller at de setter stor pris på håret som blir donert vekk. Hver uke har de folk inne som kommer og donerer hår.

– Vi har fått inn mye hår. Det er mange unge jenter som velger å gi vekk håret sitt, og det er helt fantastisk. Jeg blir helt imponert over hvor bevisste mange barn er. Det er veldig rørende. Jeg ser på dem at de føler de har gjort noe bra, og det gjør de virkelig også.

Hun forteller at det stadig er behov for hår, men dersom man vil donere vekk hår så må en ta noen forholdsregler. Håret må blant annet være rent, sunt og friskt uten flisete tupper. Det må også ha en naturlig farge. Det kan være farget eller behandlet, men det må fortsatt friskt og uten flisete tupper. I tillegg må det være lengre enn 30 centimeter.

– Dersom noen lurer på noe er det bare å ta kontakt med oss, sier Skogland.