PÅ PLASS I HAUGEUND: Ahmad har fått sin egen lille leilighet i byen.
PÅ PLASS I HAUGEUND: Ahmad har fått sin egen lille leilighet i byen.

Endelig i Haugesund

Da Ahmad kom i land på Lesbos i fjor etter å ha flyktet over havet fra Syria hadde han ingenting. Der ble han intervjuet av reporter Karen Hesseberg, det skulle vise seg å forandre livet hans.

SYRIA-KRISEN: -Jeg hadde bare gud med meg, alt annet var tapt. Jeg fryktet for framtiden, hvor skulle jeg ende opp?

Det forteller Ahmad Al Halabi som endelig kom fram til Haugesund 01. september. Han havnet her via Oslo og Sandnes av en helt spesiell grunn.

Tilfeldig møte førte til Norge.

24. september 2015 kom Ahmad i land på Lesbos etter sitt andre forsøk på å krysse havet. Det første forsøket ble torpedert av den tyrkiske marinen som stakk hull på flåten deres og kastet dem i fengsel. Andre gang var han heldigere og kom helskinnet ,men våt og kald, i land på den greske øya.

TV Haugaland var samtidig på Lesbos for å dekke bølgen av flyktningen som kom over havet. Reporter Karen Hesseberg og fotograf Jarl Vidar Meling tok kontakt med  Ahmad, og han var en av de første de intervjuet om den farefulle overfarten.

Anbefalte Norge

Reporter Hesseberg ble grepet av den unge flyktningen og hans historie. Hun anbefalte han å søke asyl i Norge, og de to holdt kontakt hele vegen gjennom Europa de tjue dagene fram til Ahmad kom til Norge 10 oktober i fjor.

Siden da har han bodd midlertidig på mottak i Oslo og Sandnes før han fikk leilighet i Haugesund fra 01. september.

Her har han nå fått opphold på tre år som inkluderer norskopplæring og integrerings-program i regi av Haugesund kommune.

Se intervju med Ahmad i hans nye hjemby i vinduet over.

Ahmad har også vært med på å starte en side på Facebook for å lære nordmenn og syrere mer om hverandre.