DEN KINESISKE DELEGASJONEN: (f.v.) Miranda Jia, Chen Chang Yun, Zhang Pu Wei, Li Tie Gang og Tong Wei
DEN KINESISKE DELEGASJONEN: (f.v.) Miranda Jia, Chen Chang Yun, Zhang Pu Wei, Li Tie Gang og Tong Wei

Utveksler smakskulturer

Årets sildebord får en vri fra østen når kinesiske mesterkokker lørdag skal forberede kinesiske retter ved bruk av sild fra nærområdet. De kinesiske kokkene er på besøk på Karmsund VGS for å lære mer om norsk kokkekunst.

GASTRONOMI: Dette er nemlig et ledd i et pilotprosjekt i regi av Restaurant og Matfag på Karmsund videregående skole. Elleve elever fra Karmsund skal besøke Kina, og elleve kinesiske kokkeelever kommer siden til Haugesund for å oppleve vår matkultur.

– Vi skal reise tre lærere og elleve elever fra Karmsund til Kina i oktober. Vi skal være på studietur i elleve dager og bo på en kinesisk kokkeskole. Der skal vi besøke to kokkeskoler og selvsagt besøke severdigheter som den kinesiske mur og den Forbudte by, sier Rolf Jarl Sjøen, avdelingsleder ved Restaurant og matfag, Karmsund vgs. 

Utvikle smaker

Elleve kinesiske kokker befinner seg nå i Haugesund i forbindelse med Karmsund VGS

– De har vært med i tilberedning av sildebordet og skal være med på sildebordet

Sammen med lærere på Karmsund VGS hadde de kinesiske kokkene og kokkelærerne en grillkveld der de tilberedte kinamat – slik den lages i Kina.

– Det er første gang jeg kommer til Norge, og jeg har lyst til å lære hvordan nordmenn lager mat, sier kokk Chen Chang Yun.

– Vi har gjennom utvekslingen lyst til å lære hvordan vi kan lage best mulig mat for både kinesiske og norske smaksløker, sier kokk Zhang Pu Wei.

Også i Kina

Også i Kina brukes sild i matlaging. Det er dog ikke akkurat sursild det går i der.

– Vi bruker sild i Kina, men på en helt annen måte. Vi bruker fersk sild, ikke saltet eller røkt. Mye sterke sauser og soyasaus, sier mesterkokk Li Tie Gang.

Under sildebordet er det disse metodene som skal tas i bruk.

– Vi vil se hvordan vi kan tilpasse silden fra Haugesund til kinesiske ingredisenser. I Kina kan vi lage over ti forskjellige typer mat av hver type kjøtt eller fisk, sier Tie Gang.

Ikke Chop Suey

Under deres besøk på Karmsund laget kokkene kinamat etter kinesisk oppskrift. Dette falt i særs god jord hos de oppmøtte.

– Kinamat får et nytt innhold for oss etter dette besøket, sier en fornøyd Rolf Jarle Sjøen mellom bitene, og får medhold fra sine kollegaer.

Hvilket inntrykk har de av maten vi spiser i Norge?

Miranda Jia – som snakker norsk – oversetter.

– Den kinamaten som spises i Norge og Norden er ikke noe du finner i Kina. Den er tilpasset lokale smaker. Ordentlig kinamat er veldig smakfull, sier Tie Gang, som har satt seg som oppdrag å bringe ekte Kinamat til Norge og Haugalandet.

– Det er ikke Chop Suey, det er ikke stekt ris. Du vil aldri finne Chop Suey i Kina, sier Tie Gang.