MEXICO: Her turner Christina Skaatan foran Chichen Itza i Yucatan i Mexico.
MEXICO: Her turner Christina Skaatan foran Chichen Itza i Yucatan i Mexico.

Christina reiser verden rundt alene

Christina Skaatan fra Haugesund er bitt av reisebasillen. Til nå har hun backpacket seg gjennom 33 land, og flere skal det bli.

REISE: Det hele startet med familieturer i Europa da Christina Skaatan var liten. Da la familien ut på kjøretur rundt omkring i Europa om somrene.

Deretter reiste Skaatan alene på utveksling til andre siden av jorden, nærmere bestemt til New Zealand.

– Der bodde jeg i fem måneder mens jeg studerte elkraft, også backpacket jeg rundt i landet i helgene. Under spring break reiste jeg på en ny ryggsektur til Australia, og det var vel med dette halvåret at reiselysten virkelig startet, forteller Skaatan.

Den afrikanske stjernehimmelen

Vinteren etter bestemte Skaatan seg like så godt for å reise til Afrika alene. Da var hun i Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Zanzibar og Kenya i to måneder. 

– Det var i Afrika at jeg dykket for første gang. Jeg husker spesielt godt mitt første nattdykk. Da dro jeg og noen andre ut med kun instruktørene, og på slutten satte vi oss ned på havbunnen og holdt hender. Så slukket vi alle lyktene, og det var helt svart rundt oss. Det eneste vi kunne se var mange små selvlysende partikler/alger som så ut som små stjerner. Det var sinnsykt kult! Etter dykket da vi kom opp, lå jeg bare der i flytevesten og så opp på den afrikanske stjernehimmelen. Ingenting er like klart og vakkert. Jeg husker så godt at jeg tenkte at «herregud jeg er bare så lykkelig», forteller 26-åringen entusiastisk. 

Siden den gang har Skaatan dykket i alle land hun har vært i som har en kystlinje.

Booker kun første natt på forhånd

Turen til Afrika bestilte Skaatan gjennom Kilroy,

Afrika var jo første rene backpacking alene, og da planla jeg nesten alt gjennom Kilroy. Det var lurt å gjøre første gangen, og spesielt i Afrika er det smart. Der er det vanskelig å reise rundt alene uten å booke seg på turer på forhånd.

Men reisene etter Afrika-turen har hun bestilt helt på egen hånd.

– Jeg kommer aldri til å reise med reiseselskap igjen. Rett og slett fordi jeg liker friheten uten. Nå er jeg såpass erfaren innen backpacking at jeg ikke føler jeg trenger det. Det er mye billigere å reise uten. 

Nå kjøper Skaatan flybillett og tenker på hvilke land hun vil til, deretter sjekker hun om det er noe spesielt å gjøre i områdene.

– Jeg liker best å ta alt på sparket. Man vet aldri hvem man møter og hvor de skal, eller om det dukker opp en kul mulighet. Da er det dumt å være bundet til en plan. Jeg booker stort sett kun første natten slik at jeg har en base å dra til første dag, forteller Skaatan. 

– Ta sjansen og reis alene

I fjor sommer fortsatte reisen jorden rundt, og da gikk turen til Sørøst-Asia. En rundreise som gikk gjennom Thailand, Laos, Kambodjsa og Vietnam. Da var Skaatan på tur i ni uker. 

– Generelt vil jeg anbefale Sørøst-Asia som et bra nybegynnersted for backpackere. Der er det veldig lett å treffe folk og trygt å reise rundt alene. Til de som er redd for å reise alene: man er omtrent aldri alene, man treffer folk hele tiden og får nye venner som man reiser med. Ta sjansen og gjør det, jeg lover at man ikke vil angre, sier Skaatan. 

Dykking i verdens største synkehull

I sommer bestemte Skaatan seg for å reise til Sentral-Amerika. Der tar hun hele ferien på fem uker i ett strekk. Mexico, Belize, Honduras, El Salvador, Guatemala og Cuba er landene Skaatan skal besøke i løpet av sommeren. Akkurat nå er Haugesundsjenta på en øy som heter Utila utenfor kysten til Honduras. 

– Blant høydepunktene på årets tur er blant annet det å besøke maya-ruiner i San Ignazio i Belize, Tulum og Cancun i Mexico og dykking i Blue Hole i Belize. Det var virkelig en dykkerdrøm som gikk i oppfyllelse. Siden jeg fikk vite at det fantes, har det vært en stor drøm å få dykke der.

Blue hole er et av verdens største undersjøiske synkehull. Det er en perfekt sirkel på 300 meter i diameter, omtrent 146 meter dyp, og er det eneste synkehullet som kan sees fra verdensrommet.

– Det er det dypeste dukket jeg har tatt, og absolutt noe av det kuleste jeg noen gang har gjort.

En dyr hobby

Backpacking er en dyr hobby, men Skaatan har funnet en måte å spare opp mest mulig penger på.

– Som student hadde jeg tre jobber, inkludert en servitørjobb, hvor jeg levde på tips fra restauranten. Ellers så prøver jeg å leve så billig som mulig. I forkant av turen til Afrika klarte jeg å spare opp 100.000 kroner på seks måneder mens jeg var student, så det er mulig.

Skaatan forsøker også å leve så billig som mulig på tur.

– Jeg bor for 50 til 100 kroner natten, på hostell. Jeg lager også maten dersom hostellene har kjøkken, og tar lokalbuss. Det er helst dykkingen som tar opp budsjettet mitt, det er veldig dyrt, men det er så verdt det.

– Hvordan får du tid til å reise så mye?

– Heldigvis har jeg en sjef som også er glad i å reise, så han lar meg ta all ferien på likt. De to siste årene har jeg reist på sommerferien, og før det reiste jeg når jeg hadde fri fra studiene.

Besøkt 33 land

Når årets tur er over har Skaatan besøkt 33 land. Neste år tar Skaatan en måned med permisjon fra jobben, i tillegg til de fem inkluderte ferieukene.

– Da reiser jeg til Sør-Amerika i ni uker. Mitt overordnede mål er vel egentlig å reise til flest mulig land, man kan vel si at jeg «samler» på land, sier Skaatan som akkurat nå nyter livet i Sentral-Amerika.