Olje-journalist og forfatter Arnt Even Bøe.
Olje-journalist og forfatter Arnt Even Bøe.

Vil sende olje-skeptikerne på cruise

– Det skulle nesten vært obligatorisk for dem som går rundt og har enkle forestillinger om olja, sier forfatter og olje-ekspert Arnt Even Bøe.

NÆRINGSLIV: Det var ikke bare sol, øl og solide måltider som preget rigg-spottingen i Nordsjøen denne uka.

Faglig påfyll ble servert varmt hver eneste dag i det «Edda Fides» passerte det ene oljefeltet etter det andre. Mangeårig olje-journalist i Stavanger Aftenblad, Arnt Even Bøe, kunne fortelle om intrigene og det politiske spillet som gjorde Norge til en av verdens mest suksessrike oljenasjoner. En betegnelse han mener skal brukes om landet i mange tiår fremover.

Han har nemlig lite til overs for dem som mener olje- og gasskranene bør stenges over natten av hensyn til miljøet.

– Jeg tror at vi kunne spandert på de største oljeskeptikerne en tur som dette, så ville de forstå at det dreier seg om Norges viktigste, mest nyskapende og mest lønnsomme industri noensinne. Det er det viktig å få synliggjort, sier han.

Mener debatten preges av for lite kunnskap

Han mener mange har for lite kunnskap om næringen som i stor grad har formet dagens Norge.

– Det (rigg-spotting, journ. anm.) skulle nesten vært obligatorisk for dem som går rundt og har enkle forestillinger om olja, som tror at det bare er å sette et sugerør ned i havbunnen, så kommer den opp av seg selv, sier han.

Bøe vet hva han snakker om. Han har gjennom sin tid i Stavanger Aftenblad jobbet tett på næringen, og har blant annet skrevet boka Time is Money, hvor han tar for seg historien rundt det norske oljeeventyret.

Fredag slapp «Edda Fides» av en rekke passasjerer i Molde, og slapp om bord flere nye, før det satte kursen mot Norskehavet, med ny foredragsholder om bord.