Skjermbilde 2016-06-13 kl. 01.47.09

– Ta ansvar for egen kropp og sjekk deg!

Antall unge kvinner som får livmorhalskreft fortsetter å øke, viser tall fra Kreftregisteret. Stine Sande Hagesæther (25) kunne ikke blitt mer glad for at hun besøkte gynekologen tidlig i 20-årene.

HELSE: – Det startet med en vanlig legesjekk. Jeg hadde på følelsen at alt ikke var som det skulle der nede, og legen henviste meg derfor videre til en gynekolog for å ta prøver, forteller Stine Sande Hagesæther.

Noen uker etter fikk hun beskjeden om celleforandringer i livmoren og at dette var noe som måtte holdes under oppsyn.

– Jeg har vært litt redd oppi det hele. Du hører jo så mye kreft, og det rammer stadig flere unge, sier Stine.

Det har nå gått tre år siden hun tok sin aller første celleprøve hos gynekologen. Det utviklet seg først fra lette til moderate celleforandringer. I mai ble hun derfor lagt inn på sykehuset for å fjerne en liten bit av livmorhalsen. Dette ble så sendt inn til analysering, men prøvesvaret viste noe helt annet et forventet. Det hele hadde utviklet seg til grove celleforandringer,  som er forstadiet til kreft.

– Det er rart å tenke på hva som kan skje med kropppen på så kort tid, og jeg er utrolig glad for at jeg gikk til legen for å sjekke meg. Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg mest sannsynlig fått kreft. Nå har legene fjernet det som er farlig, og alt skal heldigvis være i orden, forteller 25-åringen.

– Bruk kondom eller ta vaksine

Livmorhalskreft er heldigvis en sjelden sykdom, men når en først får den kan det bli veldig alvorlig, forteller gynekolog ved Klinikk Hausken, Torolf Holst-Larsen. Veldig mange tilfeller av  livmorhalskreft forårsakes av det såkalte HPV-viruset, som er en seksuelt overførbar sykdom.

– Det vil si at du kan beskytte deg ved å bruke kondom – spesielt hvis du ikke har fast partner og bytter ofte, sier Holst-Larsen.

HPV-viruset er en våre vanligste seksuelt overførbare sykdommer. Faktisk vil hele 50 til 80 prosent av alle kvinner og menn få infeksjonen på et eller annet tidspunkt i livet.

– Heldigvis er det slik at det som regel ikke gir noe problemer. Det brenner ut av seg selv, og du blir kvitt viruset uten at du vet at du har hatt det.  Men av og til kan det gi celleforandringer på livmorhalsen som må følges opp. Dette er for å passe på at det ikke utvikler seg til kreft, forteller gynekologen.

Siste året på barneskolen får nå alle jenter et gratis tilbud om å vaksinere seg mot livmorhalskreft og annen HPV-relatert sykdom. Mytene rundt vaksinen er mange, men nyere forskning viser at det ikke bare er 12 år gamle jenter som kan kan ha effekt av dette.

– Å bruke kondom skjer jo ikke alltid i praksis, så vaksinasjon er en god idé. De som har vært seksuelt aktive i flere år, har mest sannsynlig allerede fått denne infeksjonen. Men vaksinen er også anbefalt for denne gruppen og det er ikke satt noen øvre aldersgrense, sier Torolf Holst-Larsen.

Deler sin personlige historie på bloggen

HPV er spesielt hyppig hos unge personer i alderen 18 til 24 år, og celleforandringer i livmoren til unge kvinner er ikke unormalt. Kreftforeningen oppfordrer unge kvinner å ta celleprøven på alvor, men halvparten av de som får brev i posten dropper å gjøre noe med det. Stine har valgte å dele sin personlige historie på bloggen sin for å oppfordre andre jenter til å sjekke seg.

– Da jeg så hvor fort dette utviklet seg og hvilket stadie det endte opp med, tenkte jeg måtte dele min historie i håp om at andre jenter skal ta dette seriøst. Ta ansvar for egen kropp og sjekk deg. Det er lite som skal til for å bli skikkelig syk, men ofte er det enda mindre som skal til for å forhindre det, sier Stine.