Skjermbilde 2016-06-11 kl. 12.56.43

– Nesten alle sender nakenbilder

– Ungdommer liker å presse grenser og gjøre ting de ikke har lov til. Det kan jo kanskje hjelpe litt å si det til dem at de ikke må gjøre det, men jeg tror de må lære leksa si selv, sier Nora Solberg.

SOSIALE MEDIER: Ni prosent av unge mellom 13 og 16 år, har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. Det kommer frem i en fersk undersøkelse fra Medietilsynet. Overraskende lave tall, synes tiendeklassingene ved Hauge skole.

– Jeg tror ikke alle har svart like ærlig på det.  Nærmere 100 prosent av ungdommer har sendt slike bilder. Det er mye vanligere enn folk tror, sier Nora Solberg.

Tiendeklassingene forteller at de kjenner til flere episoder der nakenbilder av ungdommer har blitt spredt på nettet.

– Vi vet om mange bilder som har blitt misbrukt, og det kan få store konsekvenser for enkelte, sier Snorre Gonsholt.

Ungdommene mener fornuftig bruk av nakenbilder kan være å aldri vise ansiktet og tenke godt over hvem du sender bildene til.

– I utgangspunktet er det ikke noe problem at ungdommer sender nakenbilder til hverandre. Det kommer an på hvem de sender til og om de er troverdige, sier Snorre Gonsholt.

– Ikke send nakenbilder

Daglig leder i Ungdom og Medier, Alexis Lundh, synes det er en svært negativ utvikling at stadig flere ungdommer sender nakenbilder.

– Jeg tenker at dette er triste tall. Bak en slik statistikk skjuler det seg unge mennesker som søker etter bekreftelse, sier han.

Ungdom og Medier er en kristen organisasjon som ønsker å bevisstgjøre ungdommer om hvordan de positivt kan bruke mediene og hvordan en forholder seg til kommersielt press. Lundh holder seminarer for både tenåringer og foreldre rundt om i landet hvor han setter søkelys på akkurat dette.

– Her er det mye foreldre kan gjøre. Først og fremst, vær glad i barna dine.  Bekreft utseendet deres og hvem de er. En må tørre å snakke om nære ting, identitet og den søken etter bekreftelse.

Lundh etterlyser foreldre å komme mer på banen for å snakke med barna sine om nettvett­, og har en klar oppfordring til ungdommene: aldri send bilder som du ikke ville vist til foreldre eller andre voksne. Ikke send nakenbilder, rett og slett. Tenåringene selv mener det er lettere sagt, enn gjort.

– Ungdommer liker å presse grenser og gjøre ting de ikke har lov til. Det kan jo kanskje hjelpe litt å si det til dem at de ikke må gjøre det, men jeg tror de må lære leksa si selv, sier Nora Solberg.