OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kino blir en helt ny opplevelse

Lerretet kommer nærmere, og lyden vil komme i mot deg fra alle kanter. Det å gå på kino i nye Edda 1 blir en større opplevelse for sansene.

HAUGESUND: Gjør gjerne som kinosjefen anbefaler, sett deg midt på rad 14. Men uansett hvor i salen du befinner deg etter neste helg blir det en stor opplevelse. Edda 1 åpner dørene igjen etter to måneder ned nytt gigantlerret og kinobransjens nye trumkort, Dolby Atmos surroundlyd som ifølge kjennere gir en fantastisk, fet lyd

– Nå sitter jeg på rad 14, det er den optimale plasseringen i forhold til det nye lydanlegget. Her er jeg omgitt av høyttalere på absolutt alle kanter, i det såkalt sweet spot, sier Marit Sætre Færevåg entusiastisk.

Himmelen for hifi-folket

Lydbevisste hifi-folk har allerede fått lov å smugkikke på det så og si ferdige lydanlegget og skal være mektig imponert. Kino geeker henvises til faktaboksen for mer informasjon, men følelsen av den nye lyden er også en emosjonell greie.

– Kinolyden har veldig mye å si for det som er unikt for kino, at du lever deg skikkelig inn i den historien som blir fortalt, sier kinosjefen.

En kraftig investering

Det nye anlegget koster godt over en million kroner i innkjøp og montering, noe Haugesund Sparebank har bidratt med midler til. Både kultursjefen og kinosjefen er stolte av å kunne investere i et så avansert anlegg i nedgangstider for kommunen.

160601 VB EDDA NY LYD ANLEGG MARIT KH VBE

– Det gir filmskaperne muligheten til å være veldig presise på hvilke lyder vi skal være omgitt av, fordi de nå har 128 ulike lydsignaler de kan spre akkurat hvor de vil i salen. Alt fra en bil som suser forbi og lyden følger rommet, til en en liten lyd av et løv som faller ned ved siden av deg.

Åpner til helga

Fredag åpner den nye salen med visning av det romantiske dramaet «Et helt halvt år», basert på bestselger-romanen til Jojo Moyes. Da går det i rødt.

Foto: filmweb.no

Foto: filmweb.no

– Vi skrur salens nye ledbelysning på rødt og håper å se hundrevis av røde kjoler og antrekk på den røde løperen, smiler kinosjefen, for anledningen i rød kjole. – Husk kleeenex!

Helga etter blir det premiere på Dolby Atmos-anlegget. Da kommer Jungelboken tilbake på lerretet. Det er en av 31 titler som er mikset i Atmos i 2016.