Jonathan Baug nyter livet.
Foto: Tor Nilssen
Jonathan Baug nyter livet. Foto: Tor Nilssen

Syttende mai på bygda

Det er noe eget med feiringen i grisgrendte strøk. Hele bygda går i tog, med årets nye lam med mødre, pluss bestemor som stopper i svingen som eneste tilskuere. Bli med til Førland på 17. mai.

TYSVÆR: Skolene er ofte det som holder bygdene sammen, og på Førland samles store og små til feiring i skolegården. Inne i gymsalen selger korpsmødre og fedre pølser, lapskaus og hjemmepyntede bløtkaker med ekstra mye pynt. For ikke å snakke om sjokoladekakene i langpannene, som skylles ned med tre pappkrus med kaffe.

Ute spiller korpset, som av mangel på unger blir forsterket med mødre, fedre, tanter og onkler på selve dagen. På Førland har Liknesfamilien nesten holdt i liv i korpset på egen hånd, tre barn har spilt seg gjennom omtrent hele blåserekka, far Lars Johannes har dirigert og traktert det som måtte være tilgjengelig av instrumenter med mor Kari som makker. De spiller mellom alle bakkar og berg som finnes i bygda, i tillegg til mer dristige stykker i skolegårdskonserten etter toget. Så i år runget Pharrell Williams «Happy» og Survivors «Eye of the tiger» ut over bygda til stor begeistring fra publikum, som nesten alle som en har minst en med samme etternavn i korpset.

Skolegården er full av unger som spiser is nummer to, søler litt på den hjemmestrikkede bunaden, skyter på blink i kjelleren eller spiller bowling med kjeglene som ligger til lagring på skoleloftet i tiår etter tiår. Kort sagt alt er som det alltid har vært på Førland 17. mai. Norsk nasjonalfeiring på sitt beste.

Se bildene fra feiringen i galleriet.