HARSELERTE: I andre del av showet på festiviteten harselerte Barrie med publikum til stor applaus.
HARSELERTE: I andre del av showet på festiviteten harselerte Barrie med publikum til stor applaus.

Humor som terapi

Pinsehelgen er det igjen dags for britisk humor i Festiviteten. På programmet til festivalen Comedy Weekend står headliner Alistair Barrie med sitt show «No More Stage Three» fredag.

STANDUP: Dette showet handler om hans kones historie med brystkreft.

– Det er en veldig menneskelig ting å spøke med, sier Barrie fra backstagen til Festiviteten. Han har ikke opplevd at emnet har provosert nevneverdig.

– Jeg har ikke opplevd at noen som har kreft har reagert. Det er vår historie vi forteller, sier Barrie, og får sterkt medhold fra kona.

– Når man får kreft blir livet så mørkt. Da er det viktig å se humoren i det. Man må le seg gjennom kreften. Det er rett og slett god terapi. I begynnelsen var det ikke alt i showet jeg synes var like morsomt, men nå ler jeg meg ihjel, sier Emily Barrie, som forteller at blant annet kirurgen hennes planlegger å se showet.

Samler penger til brystkreft

På turneen rundt «No More Stage Three» har Barrie donert 10% av inntektene hver gang til en lokal forening som jobber med brystkreft. På Haugesundsbesøket er dette Kreftomsorgen Rogaland.

– Jeg har gjort dette på mine show i Australia og Athen. Det er et poeng for meg å øke bevisstheten rundt dette emnet, sier Barrie.

Med seg på showet har han fire venner fra London, også de komikere. Etter sitt eget show fredag gikk han inn i konfransierrolle og introduserte Tom Webb og Stephen Grant.

– Oppmøtet var veldig bra, så nå håper jeg flere blir for å se de andre, sier Barrie.

– Vi var nervøse på forkant, men etter å ha sett hvordan det gikk med første show er vi ikke det lenger, sier Webb og Grant samstemt. Oppmøtet på Theatercaféen på Festiviteten vitnet om at bekymringen var grunnløs. Lørdag kveld står Brennan Reece og Chris Turner for tur.

– Rørende

Del to av fredagskvelden hadde en lettere tone enn den første. I publikum var flere briter, blant annet Avaldsnestrener Colin Bell som sammen med flere andre ble harselert med av Barrie før introduksjonen av de to andre. En av britene i publikum er Doug Murphy som bor i Haugesund.

– For å være helt ærlig, norsk standup er ikke morsomt en plass, sier en ærlig Murphy, som dog drar frem unntak som Dagfinn Lyngbø og Atle Antonsen.

– Standup handler i bunn og grunn om klaging. Nordmenn er gode til å klage, men har kanskje ikke så mye å klage på, sier Murphy. Han er strålende fornøyd med å få britisk standup i Haugesund.

– Det er i ferd med å bli en tradisjon her, Tom Erik henter mange flinke komikere. Jeg tror folk her har fått smaken for det, sier Murphy, som roser Alistair Barrie opp i skyene.

– Alistair var fantastisk morsom, og showet var utrolig rørende.

Intelligent humor

Med «Løye fra London» og «Comedy Weekend» har Festiviteten i en årrekke bragt britisk standup fra London til Haugesund.

Hvor viktig er det for festiviteten å få navn som disse til å stille opp?

– Det er superviktig. Det er på mange måter dette jeg har jobbet meg frem til i tre år, sier konserthussjef på Festiviteten, Tom Erik Anfinsen.

– Det er viktig å dra Haugesundere til god standup, det skal være intelligent humor. Det er et poeng at det ikke skal bli «tiss, bæsj og kuk-humor», mener Anfinsen, og vedgår at det er en form for voksenopplæring. Han mener det blir lettere og lettere å få gehør hos agentene i London.

– I begynnelsen var det ikke alle som forstod helt, men det begynner å bli lettere å få med gode komikere til Haugesund, sier Anfinsen.