MENER FOLK MÅ VÅKNE: Nettmobbing er et samfunnsproblem, mener 13 år gamle Emilie Lein fra Haugesund.
MENER FOLK MÅ VÅKNE: Nettmobbing er et samfunnsproblem, mener 13 år gamle Emilie Lein fra Haugesund.

#Hore

Hvor mange liv skal gå tapt før nettmobberne, og vi medmennesker, skjønner alvoret? Det er altfor lett å skrive stygge meldinger på nett, og de som mottar disse kan føle seg mindre verdt. I verste fall kan de ha et ønske om å dø. Foreldre, og lærere, bør involvere seg mer på nett. Nå må vi våkne!

Av: Emilie Lein (13), Haugesund

MENINGER: Jeg synes det er altfor lett å mobbe på nett. En grunn er at vi ofte har mobilen lett tilgjengelig, noe som gjør at man på kort tid kan sende en ufin melding. Dessuten kan mobberen sitte bak en skjerm , velge å være anonym, og skrive trakasserende meldinger. Da slipper mobberen å si det fjes til fjes, og det er vanskeligere å finne ut hvem som skriver disse meldingene. Vinn, vinn situasjon for mobberen.

 – Ordet hore kan være straffbart åbruke i en del settinger. Drapstrusler også. Det kan man fåbøter for, sier Ole Roger Vestøyl, foredragsholder med nettmobbing påtimeplanen.

Nettmobbing kan få konsekvenser både for mobberen og den som blir mobbet. Skriver mobberen for eksempel «hore», kan mobberen få en bot på 4500 kr. Det synes jeg er veldig bra, for da tenker vi mer over hva vi skriver og publiserer på nett. Konsekvensene for de som blir mobbet er dessverre som regel mye større. Den som blir mobbet kan føle seg mindre verdt, få sosial angst og bli deprimert. De kan også velge å begynne med selvskading, få spiseforstyrrelser og i verste fall ha selvmordstanker. Vedkommende kan begynne å droppe skolen, noe som igjen går ut over karakterer.

På nyttårsaften ble en 13-år gammel jente fra Bærum funnet død. Dette er et eksempel på at nettmobbing kan gå fryktelig galt. Jenta ble nemlig mobbet, både på og utenfor nett. Hun ble mobbet av elever som gikk på samme skole som henne, noe som utviklet spiseforstyrrelse. Moren flyttet henne deretter til en annen skole i 2012. Der trivdes hun, og hun begynte å spise igjen. Da jenta skulle begynne på ungdomsskolen til våren i 2015, startet det igjen. Syv måneder senere ble hun funnet død i en hytte på Valdres, der hun hadde dødd av sult. Jeg synes det er ufattelig trist at nettmobbing kan gå så langt, uten at noen reagerer. Lærerne visste vel om dette, så hvorfor ikke gjøre noe mer med det?

Selv har jeg opplevd å bli mobbet, både på og utenfor nett. Jeg ble utestengt fra gruppemeldinger på Facebook, fikk ubehagelige meldinger på Snapchat og fikk spørsmål om hvorfor jeg gikk med de klærne jeg gikk med på Ask. Jeg merket også at folk stoppet å like og kommentere bildene mine på Instagram. Det er jeg ikke alene om.

Tall fra Medietilsynet viser at 15 prosent av barn og unge mellom 9 og 16 år opplever digital mobbing i løpet av et år. Det er 15 prosent for mye. Foreldre, og lærere, bør involvere seg mer på sosiale medier. Foreldre må få mer kontroll over barnas konto på sosiale medier. Jeg synes de til og med bør få vite passordet. Barna synes kanskje det er dumt, men det er til deres eget beste. Da kan foreldrene gripe fort inn, både om de ser at barnet blir mobbet eller om det er deres barn som er selve mobberen.

Nettmobbing er blitt et samfunnsproblem som må bli tatt mer alvorlig. Ikke bare foreldre, men også lærere er viktige personer under dette temaet. De bør sette av timer der vi snakker om nettmobbing, fordi det er et tema som stadig blir mer relevant. Hører eller oppdager skolen at noen blir nettmobbet må de ta hardere tak i det. Nettmobberen må ikke bare slippe unna med en anmerkning, men kanskje få en advarsel om utvisning. Det har også nylig kommet en ny regel under temaet mobbing. Den sier at skoler som ikke følger opp mobbesaker, må betale bøter. En god regel synes jeg, fordi nettmobbing er rett og slett helt uakseptabelt!

KILDER:

http://www.nrk.no/ho/xl/boter-for-nettmobbing-1.12820910

http://www.folkebladet.no/nyheter/2016/02/27/–-Vanskelig-å-snakke-om-nettmobbing-12211103.ece

http://www.tv2.no/a/7867235/

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Dette-skjedde-i-tiden-frem-til-13-aringen-ble-funnet-dod-8305200.html

http://www.p4.no/nyheter/mobbeskoler-skal-fa-boter/artikkel/656143/

Innlegget er hentet fra Håvåsen skole sin nettavis HA-AAVIS