FEILBEHANDLET: Thor Helgesen ble i flere år behandlet for en sykdom han ikke hadde.
FEILBEHANDLET: Thor Helgesen ble i flere år behandlet for en sykdom han ikke hadde.

Feilbehandlet for kols, får erstatning

Thor Helgesen (47) fra Haugesund har fått medhold i at han i flere år ble feilbehandlet for kols. Hans egentlige diagnose var pulmonal arteriell hypertensjon,et høyt trykk i lungekretsløpet. Norsk Pasientskadeerstatning skal nå beregne erstatningssum

HELSE: -Jeg har tullet vekk tre, fire år av livet mitt på feilbehandling sier Helgesen til hnytt.

Nå står haugesunderen i kø for lungetransplantasjon ved Rikshospitalet. Håpet er at det kan skje innenfor kort tid og at det vil øke livskvaliteten etter at han først fikk riktig diagnose i mars 2015. Samtidig ble behandlingen mot KOLS avsluttet

-Jeg merket stor forbedring når endelig riktig diagnose ble gitt forteller Helgesen. Han får nå medikamenter mot pulmonal arteriell hypertensjon og har vært til behandling i Oslo i tre uker, der har han fått satt inn en pumpe i magen som skal virke livsforlengende ved å redusere trykket på hjertet og lungene.

Pulmonal arteriell hypertensjon innebærer høyt blodtrykk i lungenes blodårer og det er en sykdom som påvirker både lungene og hjertet.

Forbereder pengekrav

Helgesen skal nå i samråd med sin advokat sende inn krav på erstatningens størrelse. Hva kravet blir har han enda ikke landet på. Hans fastlege er frikjent av pasientskadeerstatningen, mens ansvaret er plassert hos Haugesund Sykehus som de som har utført feilbehandlingen.

Administrerende direktør ved sykehuset Olav Klausen vil ikke kommentere saken overfor hnytt men skriver i en mail:

-Jeg kan ikke kommentere denne konkrete saken, men vil understreke at det er bra og riktig at pasienter som mener de har fått skade etter feilbehandling prøver saken si for NPE. Det er en god og viktig ordning.

-Som å puste gjennom et sugerør

TV Haugaland møtte Helgesen sommeren 2014 i «Sommer på Haugalandet». Da var han fortsatt under feilaktig behandling mot KOLS og brukte sine erfaringer til å motivere andre som hadde alvorlige diagnoser. Den gangen beskrev han lidelsen sin som å måtte puste gjennom et sugerør, han var også helt avhengig av å gå med oksygentank døgnet rundt.

Se intervjuet med Thor Helgesen fra 21.jui 2014 i vinduet over.