SKAL HOLDE TALEN SIN PÅ HSH: LO-sekretær Are Tomasgård holder hovedtalen 1. mai både i Haugesund og Sauda.
SKAL HOLDE TALEN SIN PÅ HSH: LO-sekretær Are Tomasgård holder hovedtalen 1. mai både i Haugesund og Sauda.

Må flytte 1.mai-arrangementet til HSH

Den varslede utvidelse av hotell- og restaurantarbeiderstreiken fra kommende lørdag, skapte 1. mai-problemer for LO i Nord-Rogaland. Hovedarrangementet i Maritim Hall i Haugesund måtte flyttes. Onsdag ettermiddag ble det klart at det kjøres på HSH.

I mange år har hovedarrangementet for 1. mai-markeringen på Haugalandet funnet sted på Havnaberg Seniorsenter. Her har fagbevegelsen og medlemmer i Ap, SV og Rødt samlet seg for å høre dagens hovedtaler og ellers feiere frigjøringsdagen. Oppslutningen har økt og det har faktisk vært problemer med å finne plass til alle. Derfor tok 1. mai-komiteen i år beslutningen om å flytte hovedarrangementet til Rica Maritim og Maritim Hall.

Da Fellesforbundet mandag varslet utvidelse av den pågående hotell- og restaurantarbeiderstreiken, ble det raskt klart hovedarrangementet måtte flyttes. Komitéleder Borgny Hauge Skogen fortalte i dag at HSH har åpnet dørene for dem. Selve arrangementet kjøres i Auditorium A. Det vil ellers være åpen kantine på skolen.

Tomasgard hovedtaler

Årets hovedtaler på Haugalandet blir LO-sekretær Are Tomasgard. Han ble valgt inn i LOs ledelse på LO-kongressen 2013. Han er født i Odda, og har mange år jobbet som fagoperatør på Zinken og har bak seg mange år som tillitsvalgt i fagbevegelsen på lokalt og fylkesplan, samt flere perioder som lokal- og fylkespolitiker for Arbeiderpartiet. Fra 2006 og fram til han ble valgt som ordfører i 2011, var han spesialrådgiver i Industri Energi og før det Næringspolitisk utreder i Kjemisk Forbund. Fra 2011 og frem til LO-kongressen i 2013 var han ordfører for Arbeiderpartiet i Sørum kommune i Akershus.

Karmøy og Tysvær

Tomasgard starter 1.maidagen på Karmøy, nærmere bestemt på det tradisjonelle frokostarrangementet på Visnes. Her skal han holde appeller sammen med Simon Næsse og Odd Magne Hansen. Før det har det vært kransenedlegging ved minnesmerket over de falne i 2. verdenskrig og der ordfører Jarle Nilsen skal holde appell. Parallelt arrangeres det frokost også på Tysvær rådhus. Alexander Selsvik skal holde appell og Kjetil Anthun tale for dagen.

Fra Byparken til Rådhuset

Før hovedarrangementet på HSH opprettholder 1.mai-komiteen i Haugesund tradisjonen med å legge ned krans på minnesmerket etter pioneren Bernhard Hansen. Her skal Ingeborg Skjølingstad holde appell og arbeiderkoret Samklang/KorAl synge og Janitsjaren spille. Deretter går deltakerne i tog bak Janitsjaren sør Haraldsgata til en ny kransenedlegging ved minnesmerket etter 22.juli-massakren sør for Rådhuset. Her skal Eline Jacobsen Vikse holde appell før kjente arbeidersanger synges før folk beveger seg inn på høgskolen.

Are Tomasgard drar videre til Sauda, der han også skal holde tale blant annet sammen med Haugesundsordfører Arne-Christian Mohn i Saudahallen.