Arkivfoto
Arkivfoto

Reidar Westre om hotellstreiken: – Mildt sagt overrasket

Hotelldirektør Reidar Westre er overrasket over at også hotellene i det kriserammede oljefylket Rogaland blir tatt ut i streik.

HOTELLSTREIKEN: – Jeg er mildt sagt overrasket over at Fellesforbundet er så hard på labben også i Rogaland når det gjelder hvilke bedrifter som skal ut i streik.Med tanke på hvilke konjunkturer vi er inne i, burde vi ha vært skjermet, sier adm. dir. på Thon Saga hotel og Scandic Maritim i Haugesund, Reidar Westre, til Haugalandnytt.

Andre runde i den pågående hotell- og restaurantstreiken iverksettes lørdag. Her i Nord-Rogaland er det åtte bedrifter som blir tatt ut i streik, deriblant alle hoteller minus Radisson Blu Hotel Park Inn.

Streikeuttaket kommer svært ubeleilig for de to hotellene som Westre styrer. Scandic Maritim har blant annet booket inn hele staben fra BP som jobber med ferdigstillelsen av produksjonsskipet ”Glen Lyon” på Aibel, et kjærkomment belegg etter mange magre måneder. De to Eidesvik-hotellene i Haugesund er spesielt hardt rammet. Av omkring 170 fast ansatte er hele 129 ansatte fagorganiserte. Selv om restauranttilbudet må stenge, regner Reidar Westre med at de skal klare å holde hotellene i drift. Da må også eierfamilien trå til, med Kristian Eidesvik i spissen.

Etter det Haugalandnytt forstår, er det en tilfeldighet som har ført til at Raddisson Blu Hotel Park Inn ved bygrensa i sør ikke tas ut i streik i denne omgang. Fordi bedriften nylig er meldt inn i NHO, har den havnet i ”en blindsone” for Fellesforbundet.

175 kroner i timen

Fungerende leder i Fellesforbundet Nord-Rogaland, Rune Kristiansen, beklager sterkt at meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv om en ny Riksavtale ikke førte fram. Han viser til at forbundets hovedkrav var lokale lønnsforhandlinger. Når både hovedkravet og konkrete lønnskrav ble avvist, var det ikke grunnlag for en ny avtale. Kristiansen viser til at retten til lokale forhandlinger er normen i andre bransjer, men i hotell- og restaurant har slike forhandlinger vært helt vilkårlige.

– Ei lønn å leve av

– Vi har ønsket et seriøst regime med årlige forhandlinger mellom de enkelte arbeidsgiverne og klubbene, slik at produktiviteten i de lokale bedriftene også kan speiles i lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte, sier Kristiansen. Han viser videre til at hotell- og restaurantarbeidere har en minstelønnsavtale som gjør at de kommer svakere ut av sentrale forhandlinger enn mange andre. Minstelønnsavtaler skal også innebære lokale forhandlinger. Ifølge Fellesforbundet og LO er gjennomsnittslønnen for hotell- og restaurantansatte 77 prosent av industriarbeiderlønn. Timelønnen er i gjennomsnitt 175 kroner timen, inkludert ubekvemstillegg og eventuell bonus.

– Skal denne næringen være bærekraftig, må den også gi sine ansatte ei lønn som det går an å leve av, sier Rune Kristiansen.

Flytting av 1.mai-arrangement

Skjer der ikke noe med streiken innen lørdag, får det konsekvenser også for LO i Nord-Rogaland. For første gang på svært lenge er hovedarrangementet 1. mai flyttet ut av Havnaberg seniorsenter. Det er annonsert til å gå av stabelen i Maritim Hall på Scandic Maritim. Borgny Skogen bekrefter at arrangementet må flyttes, men hun visste tidligere i dag ikke hvor hen.