DEBATTANT: Nancy Herz har fått både positive og negative tilbakemeldinger på debattinnlegget.
DEBATTANT: Nancy Herz har fått både positive og negative tilbakemeldinger på debattinnlegget.

Provoserer med uredde meninger

Telefonen har gått i ett i hele dag for samfunnsdebattant og aktivist Nancy Herz etter at Aftenposten publiserte et debattinnlegg der hun skriver om unge, arabiske minoritetsjenter som trosser samfunnet rundt seg og bryter grenser.

HAUGESUND: Debattinnlegget formulerte Herz da hun fikk skriveånden over seg på toget til Kristiansand i forrige uke.

– Det er en frustrasjon jeg har sittet inne med ganske lenge, over et tema som nå har kommet fram i lyset. Det er mange damer som trosser fordommer, hat og trusler. Vi er ikke et konsept, vi er individer, og vi skal få lov å være oss selv i «skamløshetens tid». Innlegget er også en påminnelse til meg selv om å ta de små kranglene når folk har moraliserende holdninger som brukes til å undertrykke sterke stemmer, sier Herz.

Egen erfaring

I debattinnlegget skriver den 20 år gamle menneskerettighetsaktivisten om den sosiale kontrollen, æreskulturen og skammen i arabiske og muslimske miljøer.

Inspirasjonen henter hun fra både egne erfaringer, og opplevelsene til venninner som opplever hets fordi de er minoritetskvinner som bruker stemmen sin.

– Vært litt nervøs

Etter at innlegget ble publisert, har Herz både fått positive og negative tilbakemeldinger.

– Det har vært ganske intenst og mobilen har gått i ett. For det meste er det snakk om positiv respons. Litt «hate» fra noen som mener innlegget kun er kritikk mot islam og muslimer, noe det ikke er. Jeg har vært litt nervøs, men det har vært overveldende positiv respons fra alle kanter, sier Herz.

Les innlegget «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå» i sin helhet på Aftenposten.