«Edda Fortis» utenfor verftet i Sør-Korea. Foto: Site Team, Østensjø Rederi.
«Edda Fortis» utenfor verftet i Sør-Korea. Foto: Site Team, Østensjø Rederi.

Østensjø kansellerer milliardskip

Gigant-flotellet «Edda Fortis» nærmer seg ferdigstillelse ved verftet i Sør-Korea. Grunnet store forsinkelser kansellerer Østensjø nå kontrakten.

NÆRINGSLIV: Dette bekrefter administrerende direktør i Østensjø-selskapet Edda Accommodation, Johan Rokstad, overfor Haugalandnytt.

– De leverte ikke i tide, og passerte alle kanselleringsdatoer. Dermed hadde vi mulighet til å kansellere, sier han.

Flotellet, som har bokapasitet til over 800 offshore-arbeidere, skulle opprinnelig leveres den 30. juni i fjor. Ti måneder senere er arbeidet ved Hyundai-verftet i Ulsan i Sør-Korea fortsatt ikke i havn.

– Det er trist, for vi har gledet oss og forberedt oss voldsomt. Vi har lagt ned enormt mye arbeid og prestisje i dette, og solgt det inn i årevis, sier Rokstad.

Blir store endringer i planene

Rederiet så tidlig at forsinkelser ville bli et problem. Derfor ble det aldri booket inn kontrakter for skipet i den første tiden etter avtalt ferdigstillelse.

Likevel er de nå i den situasjonen at skipet er tilbudt til en rekke planlagte oppdrag hos forskjellige aktører, noe som betyr at selskapet nå må snu seg rundt for å dekke tilbudene.

– Det ser ut til at vi skal klare det, sier Rokstad.

Noe av løsningen ligger i søsterskipet «Edda Fides», flotellet som ble levert i 2011.

Til tross for store endringer i offshore-markedet det siste året, mener Rokstad det var plass til et nytt flotell.

Skal forhandle i London

Utover tidsfrister som ikke har blitt overholdt, peker også Rokstad på tekniske utfordringer, samt kvalitetsnivå. Så langt har rederiet heller ikke fått presentert de nødvendige klassepapirene og godkjenningene som kreves ved ferdigstillelse av nybygg.

Kanselleringen av milliardkontrakten blir nå en voldgiftssak, noe som medfører forhandlinger mellom partene i London.

Rokstad ønsker ikke å kommentere nøyaktig verdi på kontrakten, men sier de vil gå inn for at verftet dekker kostnadene, som et resultat av at samtlige avtalte tidsfrister er passert.

Det har ikke lyktes Haugalandnytt å få en uttalelse fra verftet.