SA NEI: Fitjarbuen var krystallklar om oppslutningen rundt en storkommune sammen med Stord. Hele 79 prosent sa nei til en kommunesammenslåing. foto: Fitjar kommune
SA NEI: Fitjarbuen var krystallklar om oppslutningen rundt en storkommune sammen med Stord. Hele 79 prosent sa nei til en kommunesammenslåing. foto: Fitjar kommune

Splittet i synet på sammenslåing

Stordabuen vil, fitjarbuen vil ikke. Forhåndsstemmene fra dagens folkeavstemming viser at innbyggerne i de to kommunene er uenige i spørsmålet om sammenslåing.

POLITIKK: Forhåndstallene fra Fitjar viser et rimelig klart nei med 70,7 prosent av stemmene. 29 prosent svarer ja til en sammenslåing. Av de totalt 2389 stemmeberettigede i kommunen, valgte 12,4 prosent å benytte seg av stemmeretten.

På Stord viser forhåndsstemmene at nær 80 prosent har svart ja til en sammenslåing med 478 stemmer. 114 har stemt nei.

Les også: Ordføreren stemte for sammenslåing

Resultatet av hele folkeavstemmingen vil bli klart i løpet av kvelden etter hvert som de ordinære stemmene telles.

Ordfører i Fitjar, Wenche Tislevoll, mener resultatene fra forhåndsstemmene er som forventet.

– Ja, jeg vil si det sånn. Det gir oss noen signal, og jeg håper vi har lykkes med å få ut informasjon. Men vi må stole på folket, og skal ha respekt for det valget de tar, sier Tislevoll.

Ifølge Sunnhordland var valgdeltakelsen i Stord på usle 20 prosent. Kun 2600 av over 14000 stemmeberettigede fant veien til stemmelokalene.

Like før klokken 22 mandag kveld melder Stord kommune på sine nettsider at innbyggerne har sagt et klart ja til sammenslåing. 1809 stk sa ja til kommunesamenslåing, 478 stemte nei og 8 stemte blankt. Dette er inkludert de som forhåndsstemte.

I Fitjar har 336 sagt ja til sammenslåing (20,7 prosent). Nei-siden fikke en soleklar seier med 1286 stemmer (79,1 prosent). 3 stemte blankt.