Foto: Arkiv
Foto: Arkiv

Måtte si nei til Ironman-VM

Fylkesutvalget landet i dag på at de ikke kan støtte Ironman-VM i Haugesund i 2018. Fylket klarte ikke å finne de rundt fem millionene arrangørene trengte til mesterskapet.

HAUGESUND: Dermed må byen som ble sett på som en attraktiv kandidat i kampen om å få mesterskapet se seg slått på målstreken på grunn av økonomi. Ironman 70.3-arrangementet i Haugesund ble nylig kåret til det beste i verden.

Men signalene fra fylket har ikke vært positive, og i dag kom nådestøtet. De 15 medlemmene i fylkesutvalget sa et enstemmig nei til søknaden.

– Fem millioner kroner er et for stort løft å ta alene for fylket. Slik vi har forstått det gjaldt det ikke bare en garanti, pengene måtte betales ut. Så kunne det hende at en slapp å betale ut alle de fem millionene. Men dette kunne vi ikke ta sjansen på nå, sier en beklagende Simon Næsse, medlem i fylkesutvalget.

Ivar Jacobsen, Ironman-sjef i Haugesund er oppgitt over fylkespolitikerne.

– Jeg synes det er trist at vi har fylkespolitikere i Stavanger som ser begrensninger og ikke muligheter, at de har så lite guts til å se nye ting som kan skape noe for Haugesund. Det skal bli spennende å se hvor mye Tall Ships Race i Stavanger i 2018 får av fylkeskommunen. Boknafjorden er fremdeles dyp.

Les også: Nei til Ironman i 2018

Spleiselag

Vanligvis er både stat, fylkeskommune og kommune inne og støtter store idrettsarrangementer. 

– Her ser vi at det ikke er tatt kontakt med andre. Vi vil gjerne være positive, men det kommer selvfølgelig alt an på størrelsen. Vi kunne snakket hundretusener, ikke millioner. Det hadde vært mulig å strekke seg om flere var med på et spleiselag, sier Næsse. 

Fylkespolitikeren ser likevel at det er trange tider.

– Vi skjønner at Haugesund er i en spesiell situasjon nå, men staten burde ha blitt spurt når det gjelder et arrangement som dette.

Ivar Jacobsen viser til at de legger opp til et spleiselag, men at de på grunn av kort tidsfrist måtte begynne med en av de mulige sponsorene.

– Vi hadde trengt en garanti så vi kunne være med i konkurransen, men ville jo i etterkant, altså fra juni om vi fikk VM og fram til mai 2018, jobbet med å fordele regningen også på statlige etater og kommuner. Da ville regningen blitt mye mindre.

I følge det nasjonale kongresselskapet Norwegian Convention Bureau bør slik arrangementsturisme prioriteres.

 – Norge burde hatt dette, staten har definert at vi burde få det til. Men fylkespolitikerne greier altså ikke å snu seg rundt. De har ingen guts og baller, ingen fleksibilitet, sier Jacobsen, som er i humør for kraftsalver etter avslaget.

– Alle politikerne syntes det var trist at det ikke gikk i orden, sier Næsse og minner om at vedtaket var enstemming.