Foto: Privat
Foto: Privat

Primadonnaen skal på utstilling

Fem av alpakkaene fra Lundegård i Tysværvåg er snart klare for sin første utstilling. Nå øver de seg på å gå i grime, men egentlig trenger de ikke å gjøre så mye mer enn missene gjør. Spille på utseendet og håpe at det holder.

TYSVÆR: Når det gjelder alpakkaene er det pelsen som er det viktigste. Fiberen må være av ypperste kvalitet. Til helga skal alpakkaene fra Tysvær vurderes under utstillingen i Oslo.

– Det er en hard konkurranse, sier matmor Britt Vangsnes ved Lundegård Alpakka.

Hun og mannen driver alpakkaoppdrett og venter snart 16 nye unger blant de fredelige kameldyrene. Men til helga er det de fem fineste i flokken som får oppmerksomheten.

  Da skal Filip, Ellinor, Elle, David og Jakob på sin første utstilling, sier Vangsnes.

Vangsnes har et nært og personlig forhold til alle de 38 alpakkane sine, dermed får alle navn. Og da går det som i familier flest gjerne på oppkalling. Gerd er for eksempel oppkalt etter oldemor i Vangsnesfamilien. Ellinor ser ut som hun kommer fra et møblert hjem.

– Ja, Ellinor er primadonnaen i flokken. Hun er så elegant når hun går, smiler Vangsnes.

De fem håpefulle fra Tysværvåg får konkurranse fra 123 andre på utstillingen til Alpakkaforeningen.  Et stort navn for alpakka-entusiaster, Wade Gease fra USA, kommer over for å dømme utstillingen.

Og for de som ikke vinner vanker det en amorøs ekstrapremie for hunnene.

– Etter utstillingen blir det auksjon av hingstesprang, det vil si at alpakkaeiere kan by på bedekningstjenester som er donert av hingsteeiere. Her kan man gjøre et kupp, melder det fra Alpakkaforeningen.

Lykke, en annen av de vakre alpakkane. Foto: Privat

Lykke, en annen av de vakre alpakkane.
Foto: Privat