Norges-eldste-sykkel

Norges første sykkel kommer hjem

Den kreative smeden Hans Jacob Olsen fra Sveio var langt forut for sin tid. Mye tyder på at han laget Norges første pedaldrevne sykkel. I formiddag kommer den hjem til gården der Olsen vokste opp sammen med sine åtte driftige søsken.

SVEIO: Selv om folk i Europa hadde tatt seg fram på enkle to-hjulinger fra tidlig på 1800-tallet, var det først rundt 1860 at det ble tatt patent på en sykkel med pedaldrift. Det var nettopp en slik den unge Olsen så da han var på en studiereise i Tyskland. Da han kom hjem igjen kopierte han sykkelen.

Det sies at Olsen vakte behørig oppsikt da han kom syklende gjennom Sveio fram til farsgården på Einstadbøvoll med den nye jernbeslåtte doningen sin. Klokkeren i bygda mente beint fram det var fanden sjøl som kom farende med gnister som stod ut frå jernskoningene på hjulene.

Sykkelen tilhører nå museet på Stord, men fra i dag skal altså sveibuen få låne den gamle stoltheten sin en periode. Og nå i formiddag blir det markert at sykkelen er tilbake på Einstadbøvoll gård.

– Dette er stilig, sier en godt fornøyd ordfører, som har lest seg opp på Olsenbrødrene fra Sveio.

– De var ni søsken på gården. En av de andre guttene ble ingeniør og laget kikkerter. Han ble kalt kikkert-Olsen.

Sykkelen vil bli vist fram på ulike tilstelninger på Haugalandet og i Sunnhordland i tiden framover. Og kanskje kommer den til Haugesund under Ironman. For ulikt andre fortidsminner trenger en ikke bekymre seg for slitasjen. Ramma er av uslitelig smijern. Sånn sett var den oppfinnsomme smeden også Norges første ironman.