Illustrasjonsbilde: Beth Cortez-Neavel, Flickr/Creative Commons
Illustrasjonsbilde: Beth Cortez-Neavel, Flickr/Creative Commons

Blondeskrift og hjemlengsel

Vi skriver mindre brev, posten nedbemanner og postkassen ligger inne i laptopen. Det gjør de sirlige brevene fra gamle tanter, de rosa brevpostbrevene fra en fjern ungdom og amerikabrevene fulle av hjemlengsel til kulturhistorie.

HAUGESUND: Litt av denne historien er teatersjef Erik Schøyen og dramatiker Toril Solvang nå på jakt etter. Til høsten settes forestillingen «Fra Haugesund – with love» opp ved Haugesund Teater, og i den forbindelse vil de gjerne lese noen av de gamle brevene våre. Kjærlighetsbrev ligger gjerne med rød silkesløyfe rundt på loftet, eller ble kastet da en ny kjærlighet dukket opp og en ble flau bare ved tanken på hva en hadde fått seg til å meddele i blå bokstaver på papir. Men det er ikke nødvendigvis de tradisjonelle kjærlighetsbrevene de er på jakt etter.

– Vi kunne tenkt oss å få se noen av amerikabrevene, sier Schøyen håpefullt.

Kjærlighet i mange former er den røde tråden i høstens jubileumsforestilling, Kjærlighet til byen, i byen, mellom mennesker, den intense forelskelsen, den kompliserte kjærligheten. Kjærlighet fra Haugesund og ut i verden, kjærlighet inne i Haugesund. Brevene, sms-ene. Listen er lang.

– Søtladent?

– Nei, sies det ved teateret. For kjærligheten gir også grobunn for mye tristesse; melankoli, skuffelse, sorg og lengsel. Regel rett hat har også en god del kjærlighet i seg. Kjærligheten til et barn man har mistet, kjærligheten som aldri ble funnet, den misforståtte, den gale og den kontroversielle kjærligheten. Alt dette vi finnes i Haugesund. Men det er bare en påstand. Nå må byens befolkning fortelle sine kjærlighetshistorier som vi kan lage teater av.

Forestillingen settes opp 29. september på Festiviteten. Og akkurat nå skrives historiene som skal fortelles. Din kan være en av dem.

– Vi skal behandle dem med varsomhet, sier Schøyen.

Det vil si med diskresjon og anonymitet der det er på sin plass. Har du noe du vil dele er adressen: post@haugesund-teater.no / Haugesund Teater postboks 603, 5501 Haugesund.