Olje- og energiminister Tord Lien er på Kværner nå i formiddag. 
Foto: Marius A. Haugen
Olje- og energiminister Tord Lien er på Kværner nå i formiddag. Foto: Marius A. Haugen

Gledelig byggestart på Stord

Olje- og energiminister Tord Lien er hjertelig til stede på Kværner på Stord, der det nå byggestarten på det som skal bli utstyrs- og boligplattformen for Johan Sverdrup-feltet blir markert.

STORD: I dag kutter Kværner og underleverandører de første stålplatene til plattformen. Johan Sverdrup-utbyggingen skal gjennomføres med en høy andel norsk verdiskaping og skaper optimisme i nedgangstidene. Dette gir jevn aktivitet hos Kværner og norske underleverandører, samt et fortsatt høyt antall lærlinger.

Og det er nettopp en lærling som sammen med olje- og energiminister Tord Lien får æren av å kutte den første stålplaten nå i formiddag.

Sysselsetter mange

Kværner vant kontrakten for totalleveranse av dekket til utstyrs- og boligplattformen i partnerskap med prosjekteringsselskapet KBR i fjor sommer. Plattformen skal også inneholde det avanserte kontrollrommet og systemer som utgjør nervesenteret for alle installasjonene på feltet.  I tillegg har Kværner også ansvar for totalleveranser av tre av de fire plattformunderstellene til denne fasen av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Mye av arbeidet på det rundt 19 000 tonn tunge plattformdekket skal utføres på Stord, mens er det lagt opp til at byggingen av boligmodulen utføres av Kværner og KBRs underleverandør Apply på Stord og i Gøteborg. Det meste av de tre understellene skal bygges ved Kværners spesialiserte anlegg i Verdal.  

– For Kværner betyr dette at antall medarbeidere involvert i arbeidet med plattformdekket og med stålunderstellene øker med over 200 årsverk. På topp vil rundt 2 000 ansatte jobbe med Kværners Johan Sverdrup leveranser. Dette gir samtidig positiv effekt for våre leverandører i Norge, sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner i en pressemelding.

Kværner har i flere år vært et av selskapene i Norge som har utdannet flest lærlinger. I 2015 hadde Kværner 121 lærlinger.

– Fremtidig verdiskaping og konkurransekraft for Norge og for hele olje- og gassnæringen er avhengig av at vi utvikler kompetanse hos stadig nye generasjoner. Derfor er det viktig for oss at en andel av arbeidet som skal utføres i Norge egner seg for lærlinger. Det har vi fått til, når Kværner selv i et krevende marked vil ha over 100 lærlinger innom hos oss både i 2016 og 2017, sier Haugan videre.