Norges-eldste-sykkel

Er Norges første sykkel fra Sveio?

Sykkelen ble laget av den kreative smeden Hans Jacob Olsen frå Einstadbøvoll i Sveio på 1860-tallet og var langt forut for sin tid. Mye tyder på at det er Norges første pedaldrevne sykkel.

SVEIO: Selv om folk i Europa hadde tatt seg fram på enkle to-hjulinger fra tidlig på 1800-tallet, var det først rundt 1860 at det ble tatt patent på en sykkel med pedaldrift. Det var nettopp en slik smeden fra Sveio så da han var på en studiereise i Tyskland. Vel hjemme kopierte han sykkelen.

Olsen vakte nok behørig oppsikt da han kom syklende på Kongevegen gjennom Sveio fram til farsgården på Einstadbøvoll med den nye doningen sin. Klokkeren i bygda mente beint fram det var fanden sjøl som kom farende med gnister som stod ut frå jernskoningene på hjulene.

– Denne sykkelen har siden stått på museum på Stord. Det var faktisk den andre gjenstanden de tok inn, sier Jorunn Skåden, ordfører i Sveio.

Nå skal de få låne sykkelen i Sveio. Neste uke kommer sykkelen tilbake til Einstadbøvoll gård.

– Dette er stilig, sier en godt fornøyd ordfører, som har lest seg opp på Olsenbrødrene fra Sveio.

– De var ni søsken på gården. En av de andre guttene ble ingeniør og laget kikkerter. Han ble kalt kikkert-Olsen.

Sykkelen vil bli vist fram på ulike tilstelninger på Haugalandet og i Sunnhordland i tiden framover. Og kanskje kommer den til Haugesund under Ironman.

– Jeg og Ivar Jacobsen har snakket om det på telefon. Så får vi se hva vi får til, avslutter Skåden.