indre kai

5000 kroner dagen for glassfasadene

Torsdag skal politikerne avgjøre hvor store dagbøter Inventum skal få dersom de ikke fjerner glassfasadene på Indre kai i løpet av de neste ukene.

HAUGESUND: Administrasjonen i Haugesund kommune foreslår bøter på 5000 kroner dagen dersom Inventum ikke fjerner de øvre glassveggene ut mot gata innen 14. april. I morgen skal plan- og miljøutvalget, PMU, fatte vedtak i saken.

– Vi har varslet at vi vil vurdere å ilegge dagmulkter, så kan utvalget ta stilling til størrelsen, – om de synes det er et beløp som kan passe. Det skal jo stå i forhold til overtredelsen og gevinsten vedkommende har, sier Elisabeth Kynbråten, byutviklingssjef Haugesund kommune.

Saken har versert i lengre tid og begynte med at Inventum oppgraderte serveringsstedene sine med nye markiser og skyvbare glassvegger i fjor vinter. Siden det har PMU sagt først  ja, så siden nei til at de kunne bli stående.

– Markisesystemet er søkt om og lovlig oppsatt. I ettertid har PMU trukket tillatelsen tilbake igjen. Det de nå ønsker å gi oss tvangsmulkt for er disse så og si usynlige skyveglassene. Det er det hele saken dreier seg om, sier en uforstående Bjørn Gerry Viksund, daglig leder Inventum.

Flere andre aktører mangler tillatelser

Fylkesmannen mener at Inventum har brutt regelverket, men anfører at skilleveggene på Samson bar, India Gate og Zensa også strider mot forskriftene. Faktisk er det sånn at tillatelsen for uterestaurantene til flere andre aktører på kaien gikk ut allerede i 2011.

– Det vi synes er rart er at det ikke er likebehandling. Disse skyveglassene forfølger de nå i 15 måneder, mens totalt ulovlige markisesystemer gjør de ingenting med, sier Viksund til TV Haugaland.

– Vi er klar over at det er detaljer på de andre uterestaurantene som ikke er i henhold til vedtaket, men vi har valgt å ikke følge det opp nå. Nå holder vi på med reguleringsplanen, sier Kynbråten.

– Så dere har i en tid vært klar over at det er flere uterestauranter som ikke har tillatelse?

– Vi har vært klar over at tillatelsen gikk ut i 2011 for noen, men vi har ikke tatt det opp, for det har ikke vært noen grunn til å avvikle det. Det har vært et ønske fra hele byen å ha de uterestaurantene der.

Se mer i videovinduet over.