NYE FARGER: Slik blir nye Cirkle K, dagens Statoil-stasjoner.
NYE FARGER: Slik blir nye Cirkle K, dagens Statoil-stasjoner.

Bensinprisen er ventet å stige

Men selv om listeprisen trolig vil bli dyrere mot sommeren, kan priskrigen på bensin fortsette lokalt.

BENSINPRISER: Dersom innkjøpsprisen til bensinforhandlere stiger som forventet til sommeren, vil det gi høyere veiledende pris på bensin. Men lokal priskrig kan ha sitt å si.

Ifølge E24 innleder amerikanske raffinerier i disse dager skiftet fra fyringssesong til kjøresesong, også kjent som vedlikeholdssesongen.

Les også: Nå bytter Statoil-stasjonene navn

Vinter- til sommerkvalitet

– Årsaken til økningen i kostprisene er at vi nå nærmer oss perioden raffineriene omstiller produksjonsprosessen fra vinterkvalitet til sommerkvalitet, noe som ofte kombineres med nødvendig vedlikeholdsarbeid, sier kommunikasjonssjef Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail til nettstedet.

Anslagsvis går 60 prosent av det du betaler for bensinen når du fyller tanken, rett til staten gjennom offentlige avgifter. 30 prosent går til betaling av raffineriene, mens bensinstasjonskjeden deler de siste ti prosentene opplyser Statoil Fuel & Retail.

En svak krone gjør også sitt for at innkjøpsprisen til Statoil og Shell, som handler bensin i dollar på det internasjonale markedet, blir dyrere skriver E24.

Kjøresesong i USA

I tillegg er månedsskiftet april/mai kjøresesong i USA. Lave bensinpriser og høyere bensinforbruk over Atlanteren skaper større etterspørsel etter drivstoff enn amerikanske raffinerier klarer å dekke, og det driver prisene på drivstoff i Europa opp.

Men selv om listeprisen trolig vil bli dyrere mot sommeren, finnes det også lyspunkt.

Lokal konkurranse kan gjøre at de faktiske prisene som stasjonene tar ligger under den offisielle listeprisen, faktisk opptil tre kroner under ifølge nettstedet. Mandag og torsdag skal visstnok være de «dyreste» dagene å fylle tanken på.