Katolsk Påske

Eksotisk og fargerik påskefeiring

Det lukter røkelse, mennesker kommer inn, bøyer seg og gjør korsets tegn, presten er kledd i gullfargede liturgiske klær og fire, fem unge ministranter går ham til hånde. Vi er på messe i den katolske kirken i Haugesund.

HAUGESUND:  Forsamlingen består av mennesker fra ti ulike nasjoner denne skjærtorsdagen. Nå er de kommet sammen for å høre budskapet om å elske hverandre.

– Jeg tenker på hva jeg gjøre, for Kristus har gitt oss mange oppgaver. Av og til er det veldig vanskelig å tjene de andre, for alle har forskjellige behov. Vi må tjene med kjærlighet, sier pater Łukasz Gruchała i St. Joset Menighet.

– Hva betyr påske for deg?

– Mye arbeid, ler pateren, og viser til at de har forsamlinger også i Stord, Valen og Odda som skal ivaretas alle påskedagene.

Fotvasking

Skjærtorsdag har katolikkene videreført en skikk som de første kristne gjorde for 2000 år siden. De vasker føttene til hverandre. I praksis føttene til dem som sitter på første benk denne skjærtorsdagen. 

– Det er jo til minne om den første skjærtorsdag. Til og med paven har jo gjort det i dag, så dette er en veldig lang tradisjon. sier Petter Steen jr., som ble medlem i den katolske menigheten for noen år siden.   

Ministrantene, det som før likestillingen og jentene kom helt inn i varmen het korgutter, er prestens medhjelpere. En høytidelig handling, men bak kappene er ungene som unger flest.

– Vi pleier å be og sånt, sier Maria Umutoni (11), den eneste jenta blant ministrantene denne dagen.

– Hva er det beste med påske?

– Ehh, godteri, smiler 11-åringen, og får journalisten ned på jorda igjen.

Petter Tran, den eldste av ministrantene synes det er storveis å hjelpe presten.

– De fleste tenker kirke som et kjedelig sted. Før syntes jeg det var kjedelig selv, men etter at jeg begynte å ministrere har det vært mye mer kjekt å komme her, sier 13-åringen med overbevisning.

– Hva er den store forskjellen?

– Jeg kan jo bidra, og da har jeg en oppgave å gjøre så jeg ikke sovner, sier den veslevoksne ministranten.

Vil du bli med innenfor? Se reportasjen i videovinduet over.