HAUGESUND: Forsamlingen består av mennesker fra ti ulike nasjoner denne skjærtorsdagen. Nå er de kommet sammen for å høre budskapet om å elske hverandre.
– Jeg tenker på hva jeg gjøre, for Kristus har gitt oss mange oppgaver. Av og til er det veldig vanskelig å tjene de andre, for alle har forskjellige behov. Vi må tjene med kjærlighet, sier pater Łukasz Gruchała i St. Joset Menighet.
– Hva betyr påske for deg?
– Mye arbeid, ler pateren, og viser til at de har forsamlinger også i Stord, Valen og Odda som skal ivaretas alle påskedagene.
Fotvasking
Skjærtorsdag har katolikkene videreført en skikk som de første kristne gjorde for 2000 år siden. De vasker føttene til hverandre. I praksis føttene til dem som sitter på første benk denne skjærtorsdagen.
– Det er jo til minne om den første skjærtorsdag. Til og med paven har jo gjort det i dag, så dette er en veldig lang tradisjon. sier Petter Steen jr., som ble medlem i den katolske menigheten for noen år siden.
Ministrantene, det som før likestillingen og jentene kom helt inn i varmen het korgutter, er prestens medhjelpere. En høytidelig handling, men bak kappene er ungene som unger flest.
– Vi pleier å be og sånt, sier Maria Umutoni (11), den eneste jenta blant ministrantene denne dagen.
– Hva er det beste med påske?
– Ehh, godteri, smiler 11-åringen, og får journalisten ned på jorda igjen.
Petter Tran, den eldste av ministrantene synes det er storveis å hjelpe presten.
– De fleste tenker kirke som et kjedelig sted. Før syntes jeg det var kjedelig selv, men etter at jeg begynte å ministrere har det vært mye mer kjekt å komme her, sier 13-åringen med overbevisning.
– Hva er den store forskjellen?
– Jeg kan jo bidra, og da har jeg en oppgave å gjøre så jeg ikke sovner, sier den veslevoksne ministranten.
Vil du bli med innenfor? Se reportasjen i videovinduet over.