MUSIKK I SAMME UNIVERS: Bjørn Fløystad (til v.) og Helge Martin Framnes. Paradokset er at mens haugesunderen har flyttet til Oslo, har sørlendingen bosatt i Oslo flyttet til Haugesund. Dermed beholder Wholy Martin den solide forankringen i Havbyen.
MUSIKK I SAMME UNIVERS: Bjørn Fløystad (til v.) og Helge Martin Framnes. Paradokset er at mens haugesunderen har flyttet til Oslo, har sørlendingen bosatt i Oslo flyttet til Haugesund. Dermed beholder Wholy Martin den solide forankringen i Havbyen.

Kultbandet Wholy Martin snart tilbake

Fredag 29. april står han igjen på en scene i hjembyen sin, Helge Martin Framnes. Drit nervøs som alltid, svett, men dypt konsentrert, omgitt av bandmedlemmer som har dedikert seg til hans genuine, melankolske låter og som bidrar til å løfte livsfortellingene hans fra et fortvilt mørke opp mot lyset.

Av: Terje Emil Johannessen

KULTUR: Helge Martin Framnes søker seg på nytt tilbake til Haugesund sammen med Wholy Martin. Også i år blir Høvleriets scene åsted for hans og bandets helt spesielle musikalske reise. Vi kan neppe kalle dem for et av landets mest anerkjente undergrunnsband, selv om det er nærliggende å bruke bildet når vi ser den musikalske idealismen som preger dem. Her inngås det ingen kompromisser, her finnes ikke en tøddel av kommersialisering. Wholy Martins kjennetegn er en helnaken musikalsk ærlighet og ærgjerrighet som vi skal lete lenge for å finne maken til omkring i Norges land.

Nettopp derfor er det også vanskelig å betegne dem som et undergrunnsband. Også stadig flere unge i 20-årene på jakt etter innhold og sjel finner fram til Wholy Martin. Sakte, men sikkert har det progressive musikk-Norge lagt merke til og satt pris på dette bandet som formidler Framnes sine blå fortellinger.

Høye terningkast

Vi traff Helge Martin Framnes og hans bandkollega Bjørn Fløystad på MM i Haugesund rett før påskehelga senker seg over oss. Det har gått sytten år siden Framnes flyttet til Oslo og tolv år siden Wholy Martin slapp sitt første album, «Vampire songs». Hele femten norske kritikere ga albumet terningskast 5. Deretter ble det stille omkring dem før de dukket opp på nytt for noen år siden. På sensommeren i fjor kom endelig oppfølgeren,«Beautiful Night», som igjen høstet strålende kritikker. Plata inneholder åtte låter med dyp melankolsk rock som røsker godt i sjelen. Musikkskribentene er samstemte om at Framnes’ vokal kler låtene på en magisk måte, full av egenart og nordisk mørke.

Fløystad viktig for Framnes

Framnes selv legger ikke et øyeblikk skjul på at hans møte med Bjørn Fløystad i Oslo for tolv år siden var et lykketreff i hans musikalske liv.

– Fram til da hadde jeg manglet en plan for mitt musikalske virke. Veien ble til mens jeg gikk. Bjørn fikk meg over i en ny verden. Mer organisert, mer planlagt. Og hans musikalske teft og kreativitet bidro til å løfte låtene våre mange hakk. Jeg fikk rett og slett en musikalsk bror, sier Framnes over kafébordet på Indre kai. Han og Fløystad befinner seg i samme univers og det er sistnevntes fortjeneste at alle låtene som de i dag framfører holder et høyt nivå.

– Han tar musikken vår lenger enn hva jeg selv hadde klart, forklarer han ydmykt.

– Det har vært min jobb gjennom alle disse årene å maksimere Helge, legger Fløystad selv til. Han beskriver bandets uttrykk som musikk på musikkens premisser. For dem er det likegyldig om en låt varer 7-8 minutter eller tre-fire. Fortellingen må fullføres, hele stemningen formidles. Han forteller at Framnes har funnet ny glød som låtskriver og soundet til bandet er i år enda mer direkte i sin formidling.

Haugesund skumlest

Selv synes bandets hovedperson at fjorårets konsert på Høvleriet var et desidert høydepunkt.

– Skumlest av alt når du er musiker fra Haugesund er å spille i Haugesund, sier han og hadde vært svært nervøs på forhånd. Tydeligvis helt unødvendig. Det kom nemlig atskillig flere folk enn hva han hadde regnet med. Stemningen var fantastisk. I slutten av april inviterer de haugalendingene med på en ny reise i Wholy Martins ulmende, rockete lydmalerier. Det er bare å krysse av datoen: 29. april.

Ved siden av Framnes og Fløystad, består bandet av John Raknes (gitar), Jo Bakke (gitar), Frank Hammersland (bass) og Erik Ruud (trommer).

En smakebit fra albumet «Beautiful Night»? Se musikkvideoen til låta «Beautiful Baby» øverst i saken samt videoen til låta «Eyes Closed» her.