Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt

Kinesisk suksess

Det er vel ingen frukt som sterkere knyttet til påsken enn appelsinen. Vi spiser tonnevis av den i høytiden, og det er også nå den største sesongen for appelsinen går mot slutten.

APPELSIN: Navnet appelsin kommer fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. Fra 1500-tallet ble appelsinplanten kjent i Europa som prydbusk, mens fruktproduksjon startet i Europa på begynnelsen av 1800-tallet.  har et lavt innhold av både energi og fett, men et høyt innhold av vitamin C. Det styrker immunsystemet og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C bidrar også til å redusere tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Så har den også et høyt fiberinnhold som er bra for fordøyelsen din.

Kom fra Kina

Appelsin stammer opprinnelig fra Kina. Vårt navn på frukten kommer fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. Fra 1500-tallet er planten kjent i Europa som prydbusk, mens fruktproduksjon startet i Europa på begynnelsen av 1800-tallet.

Appelsin kan deles inn i to hovedgrupper, blond og rød. Blonde appelsiner har et gult fruktkjøtt. Røde appelsiner har et mer eller mindre rødt fruktkjøtt. De ble tidligere kalt for blodappelsin, og etter navneendringen har faktisk salget tatt seg opp for røde appelsiner.

Gode appelsiner finnes året rundt, men den største sesongen er fra desember til påsketider. Frukten importeres fra blant annet Spania, Egypt, Sør-Afrika og Chile.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt/frukt.no