MDG_einar2

Et kyllingliv

Påsken er her. Høytiden som innvier våren. Dagene blir lysere. Det begynner å spire og gro.

Av: Styret v/ Einar Torkelsen
Grønn Ungdom Haugalandet

MENINGER: Egget og kyllingen er symboler på påsken og nytt liv. Vi fyller påskeegg med godis, dekorerer hus og hytte med kyllingmotiv, og spiser millioner av egg – for ikke å snakke om kyllingene selv.

Men hvordan er livet til en norsk kylling, egentlig?

Kyllinger i Norge lever under uverdige forhold. I 2014 ble rundt 74 millioner kyllinger slaktet, det tilsvarer ca. 200.000 kyllinger om dagen. Før de slaktes, lever de et kort, trangt og brutalt liv – uten å se dagslys. På én kvadratmeter stues opptil 37 kilo kyllinger, altså omtrent 20 individer. Reglene baseres på antall kilo, ikke individuelle kyllinger.

De fleste kyllingene som slaktes er av rasen Ross 308, avlet for å vokse kjempefort. Det tar bare en måned fra de klekkes til kyllingene veier i snitt én kilo. Et spedbarn som vokste like fort ville veid 100 kilo én måned gammel. Turboveksten fører til alvorlige helseproblemer for kyllingene. “Broilerne” vokser så fort at skjelettet ikke kan bære vekten. Lammelser, hjerteproblemer, magesår og problemer med å gå er vanlig.

Miljøpartiet De Grønne foreslo nylig i Stortinget å fase ut “broilerrasen” Ross 308 til fordel for sunne kyllingraser som vokser saktere. Vi foreslo også å bedre kravene til dyrettethet og levekår for kyllingene. Dessverre ble forslagene våre nedstemt.

Vi i Grønn Ungdom håper politikerne bruker påsken godt ute i sola, og forestiller seg hvordan det er aldri å se den.