LOVER OG REGLER: Et nytt lovforslag fra Helse- og omsorgsdepartementet vil slette dagens krav om sterilisering og medisinsk behandling for å kunne endre juridisk kjønn. I stedet vil man etablere en rask, åpen og tilgjengelig prosedyre.
Gruppeleder i Amnesty International Haugesund, Nancy Herz, synes det er svært gledelig at norske myndigheter tar transpersoners menneskerettigheter på alvor.
– En lovendring i tråd med dette lovforslaget kan forandre livene til transpersoner og ivareta deres menneskerettigheter på en bedre måte. Det er et slag for retten til å være seg selv, sier hun.
En milepæl
Forslaget ble i dag sendt til Stortinget for videre behandling. Amnesty International Norge mener lovforslaget er en milepæl for transpersoners rettigheter og at det kan sette punktum for et mørkt kapittel i norsk historie.
Barn kan også endre juridisk kjønn
I dagens lovverk stilles krav om en bestemt diagnose for å få endret juridisk kjønn. Deretter må en gjennomgå medisinske prosedyrer inkludert irreversibel sterilisering. Den nye loven innebærer for eksempel at kvinner som skifter kjønn, kan beholde eggstokkene og evnen til å bære fram barn.
Det nye lovforslaget vil i tillegg senke aldersgrensen fra 18 til 16 år for retten til selv å definere eget kjønn og søke om endring av juridisk kjønn. Det blir også mulig for barn og unge mellom 6 og 16 år å skifte kjønn, med foreldrenes samtykke. Dersom foreldrene er uenige, så er det fylkesmannen som skal avgjøre og legge barnets beste til grunn.