IMPONERT OVER TEKNOLOGISK NIVÅ:  Omvisningen på PRS-anlegget foregikk i flere grupper. Her viser daglig leder Jan Olav Berge (nr 2 fra høyre) fram det avanserte utstyret som inngår i PRS-poolen. Spanjolene lot seg imponere.
IMPONERT OVER TEKNOLOGISK NIVÅ: Omvisningen på PRS-anlegget foregikk i flere grupper. Her viser daglig leder Jan Olav Berge (nr 2 fra høyre) fram det avanserte utstyret som inngår i PRS-poolen. Spanjolene lot seg imponere.

Følger flere med til basen på Grand Canaria?

Interessen for satsingen til Haugesundsfirmaene Saga Subsea og Otech på offshore- og subseabasen på Grand Canaria er økende både blant andre vestlandske aktører i bransjen og hos spanske næringsmyndigheter.
IMG_2770

BIDRAR MED ETABLERINGSHJELP: Gaute Hagerup er direktør på Innovasjon Norges kontor i Madrid. Organisasjonen bistår norske bedrifter som vil etablere seg på Gran Canaria.

IMG_2776

SAMORDNER MED SPANSKE MYNDIGHETER: Carmen Sanz leder Chamber of Commerce Spania/Norge og supplerer Innovasjon Norge i råd og veiledning.

EKSPORT AV NORSK OFFSHOREKOMPETANSE: Begge firmaene arbeider aktivt for å bygge opp et større norsk næringsmiljø i basen, som ligger strategisk til i forhold til blant annet offshoreaktivitetene på Afrikakysten.

Onsdag møttes norske og spanske næringsaktører først på Killingøybasen i Haugesund for at gjestene skulle få innsikt i hva som finnes av kompetanse på undersjøiske operasjoner i vår region. Lokal vert var administrerende direktør i Saga Subsea, Einar Tollaksvik.

Han hadde alliert seg med daglig leder for Statoils PRS-anlegg, Jan Olav Berge, som ga en grundig orientering om den teknologiske utviklingen som har funnet sted siden 80-tallet og om hvilke krevende reparasjoner og vedlikeholdsoppdrag på rørledningssystemer som kan utføres av operatørene Statoil bruker.  Det ble også tid til omvisning på anlegget – og det var tydelig at gjestene lot seg imponere over teknologisk nivå og måten nordmennene hadde organisert arbeidet på.

Etter omvisningen hos Statoil på Killingøy, gikk turen videre til Historiesenteret på Avaldsnes, der Saga Subsea også hadde invitert en rekke aktører i subsea-industrien på Vestlandet.  Her kunne de blant annet treffe Innovasjon Norge sin direktør i Spania og representanten på Gran Canaria for Spanias tilsvarende organisasjon, PROEXCA.
Også en representant for ZEC, selskapet som administrerer den særskilte økonomiske sonen med halv moms og skattelette som er etablert på Gran Canaria.

GODKJENNER BEDRE SKATTEBETINGELSER: Alejandro C. Martinez leder ZEC, Canary Islands Spesial Zone, som på visse betingelser senker skatten til 4 prosent for nye bedrifter. Onsdag var han med turen til Haugalandet og orienterte om fordelene.

GODKJENNER BEDRE SKATTEBETINGELSER: Alejandro C. Martinez leder ZEC, Canary Islands Spesial Zone, som på visse betingelser senker skatten til 4 prosent for nye bedrifter. Onsdag var han med turen til Haugalandet og orienterte om fordelene.

Før de forlot Killingøy i dag, snakket vi med tre av hovedpersonene i sjarmoffensiven for flere etableringer på Gran Canari. Se videointervjuet.