red variant

Du må ikke tåle..

..så inderlig vel, den urett som ikke angår dig selv. Niende strofe i diktet ”Du må ikke sove” fra 1937. Arnulf Øverland er like aktuell i dag, dessverre, skriver Bjørn Andre Widvey i denne kronikken.

KOMMENTAR:

”Alle vet at disse e voldtektsforbrytere og voldelige i seg selv.. Dei e opplært t vold.!!”

”Disse menneskene med en brun ideologi mener bla: Kvinner som kler seg som horer (feks utringning og kort skjørt) fritt kan voldtas fra de er 9 år gamle”

Dette er direkte sitat fra kommentarfeltet på Facebook siden til Karmøynytt.

Artikkelen de stod under handlet om informasjonsmøte Karmøy kommune hadde forrige uke. Det ble arrangert i forkant av at de første asylsøkerne kommer som skal bo på mottak i Kopervik sentrum.

Høyres Aase Simonsen hadde et konkret forslag om at byens innbyggere burde invitere de nyankomne på en kopp kaffe, kanskje til og med middag.

Forslagene nedover i kommentarfeltet rant over av folk som ville tilby svinekoteletter og bacon i massevis.

Jeg har nettopp lest en meget god bok.

”Den største forbrytelsen” – ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust. Forfatter Marte Michelet har skrevet den mest omfattende boken om hva som skjedde med den jødiske befolkningen i Norge under krigen. Hun skildrer ofre og gjerningsmenn, og alle som bare stod og så på.

”den store jødebevægelse som er iferd med å ta strupetak på Europa” Det stod å lese på lederplass i Nationen like før krigen skriver hun. Stemningen mot at Norge skulle ta imot noen som helst av de mange jøder som allerede var på flukt i Europa var lunken.

Vi hadde jo allerede nok med våre egne jøder. Som Aftenposten skrev i 1924 ”vi oversvømmes  av alle lands jøder, særlig russiske. De kommer inn som sildestim, setter seg fast over hele byen.

Et av flere sitater Michelet presenterer etter å ha gjort en grundig research i gamle aviser.

Jeg er selv født og oppvokst på Karmøy. Det er ikke et sted å skjems av. Det bør det heller ikke bli i framtiden for måten vi tok imot folk i nød på.

Jeg vet det blir bråk av å skrive om dette, og jeg vet dette er bensin på bålet til haterne. Men:

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

den urett som ikke rammer dig selv!