GODIS: Mange hamstrer ekstra godteri før påske - spesielt i disse priskrig-tider! Illustrasjonsfoto
GODIS: Mange hamstrer ekstra godteri før påske - spesielt i disse priskrig-tider! Illustrasjonsfoto

Usunt kosthold gir tidlig død

Det globale sykdomsbyrdeprosjektet (GBD 2010) har publisert en forskning som viser tall for dødelighet, sykelighet og risikofaktorer for 187 land for årene 1990-2010. Tallene fra Norge viser at usunt kosthold gir flest tapte leveår på grunn av tidlig død.

HELSE: På de neste plassene følger røyking, høyt blodtrykk, overvekt og fedme, mangel på fysisk aktivitet, høyt kolesterol, forhøyet blodsukker, alkohol og stoffmisbruk, opplyser folkehelseinsistuttet (fhi) på sine nettsider.

Komponentene i kostholdet som betyr mest for disse tallene er lavt inntak av frukt, nøtter og frø, høyt saltinntak, lite grønnsaker, lite omega-3 fettsyrer, for mye bearbeidede kjøttprodukter, lite flerumettede fettsyrer og lite fullkorn- og fiberprodukter.