fedme

– Folk må jobbe med viljestyrken sin

«Folk må ta et bevisst valg, jobbe med viljestyrken sin, og ikke godta en usunn livsstil» skriver Skeisvang-elev Sigrid Myklebust i sitt leserinnlegg.

Av: Sigrid Myklebust, elev ved Skeisvang videregående skole

MENINGER: Fedme er blitt et økende problem i dagens samfunn. Dette gjelder spesielt blant unge, hvor det har vært kraftig økning i antall barn og ungdom med sykelig overvekt de siste årene. Dette kom frem i en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som ble publisert i januar 2016.

WHO mener at fedme blant barn og unge er fremtidens største trussel mot helsen. Overvekt er et globalt tema som rammer hele verden, også i et rikt land som Norge. Tiltak må gjøres for å bedre helsen til barn og unge over hele verden.

Les også: Prisspionasje og blodrøde tall

SKREV LESERINNLEGG: Sigrid Myklebust, elev ved Skeisvang vgs. Foto: Privat

SKREV LESERINNLEGG: Sigrid Myklebust, elev ved Skeisvang vgs. Foto: Privat

Sykelig overvekt er skadelig for helsen, og kan føre til farlige livsstilsykdommer. Noen av sykdommene er hjerte- og karsykdommer, diabetes og visse former for kreft. En livsstilsykdom er en sykdom som henger sammen med hvordan en person velger å leve. Livstil henger også sammen med hvordan man forholder seg til kosthold, fysisk aktivitet, nikotin og alkohol.

Overvekt er en av de viktigste årsakene til livsstilsykdommer. Dette kommer ofte av en usunn livsstil. I dagens samfunn er det stor markedsføring av usunne matvarer. Vi finner for eksempel mange tilbud på usunn og ferdigprodusert mat. I butikken henger det ofte store plakater hvor det står ”super deal, 4 sjokoladeplater for kun en hundrelapp”. Da går mange i denne fellen og benytter dette tilbudet, selv om de i utgangspunktet bare skulle ha en. Når sjokoladen først er kjøpt, blir den spist. Det samme gjelder med store pakninger brus, hvor det jevnlig er tilbud.

I periodene før høytidene er det ofte priskrig mellom de forskjellige matkjedene. I julen var mange usunne matvarer nedsatt, og nå nærmer det seg påske og ny priskrig. Nå har Rema 1000 nylig satt ned prisen på smågodt fra 13,90 til 2,90. Dette fører til at mange kjøper unødvendig store mengder smågodt. Folk føler at de sparer mye penger på slike tilbud. De lave prisene lurer folk til å kjøpe mer smågodt, som igjen fører til et mye høyere forbruk av usunne matvarer med høyt innhold av sukker, fett og kunstige tilsetningsstoffer.

Med spennende reklamer og figurer til pynt vekker det interesse, og produktene når frem til barn som ikke forstår konsekvensene. Med lett tilgang på hurtigmat og ferdigmat er dette en lettvint løsning for mange. De fleste er ikke klar over hvor store mengder sukker og søtningsstoffer som er tilsatt i det de spiser i hverdagen.

De store matkjedene mener at det er opp til hvert enkelt-menneske å bestemme hva de vil spise. De mener at folk ikke trenger å velge deres produkter, men har en fri vilje. Men mange har lett for å falle for fristelsen. Den ytre faktor burde ikke ha alle disse tilbudene med usunn mat, og de burde ikke ha produktene så lett tilgjengelig. I mange byer er det en ”drive-in” hvor man ikke trenger å gå ut av bilen sin engang, men får maten servert inn gjennom bilvinduet. Dette og mye annet gjør hurtigmat til en utrolig lettvint løsning.

Fysisk aktivitet har også mye å si for helsen. Normal vekt kombinert med lite fysisk aktivitet kan føre til farlige sykdommer. I dagens samfunn er det blitt mer og mer vanlig at nesten alle barn og ungdom har tilgang til nettbrett, smarttelefoner og PC-er fra de er små. Dette fører til at mange bruker mye tid sittende i ro foran skjermen. Det er anbefalt for barn og ungdom å være i aktivitet i minst 60 minutter per dag. Det burde blitt gjort mer for å oppnå dette målet hos alle barn og unge.

For å forebygge sykelig overvekt må de styrende myndighetene i alle landene ta grep. Det bør bli mindre markedsføring av usunne matvarer, og mer fokus på et sunt og variert kosthold. Foreldre må lære barn fra de er små hvor viktig det er med riktig kosthold og med fysisk aktivitet. Folk må ta et bevisst valg, jobbe med viljestyrken sin, og ikke godta en usunn livsstil.